Huvudmeny

2016-11-15 13:00

Fairtradekaffe av eget märke nyhet i Balder


Smakade kaffet från restaurangen i Balder annorlunda i morse? Då har du smakat rätt. I dag lanserar restaurangen ett kaffe av eget märke – Balder Shipment. Och det är både KRAV- och Fairtrademärkt.

Kaffet är mörkare, något beskare än vanligt. Morgontrötta studenter och anställda fyllde som vanligt på kaffemuggarna inför starten på dagen på högskolan.

Mörkare smak

Sofi Engström, student på väg till morgonens föreläsning, fyllde på kaffe i muggen utan att egentligen ha noterat den lilla anspråkslösa skylten ovanför kaffebryggaren om vad det var som hamnade i muggen.

– Jag visste faktiskt inte om att det var Fairtrademärkt. Jag dricker mycket kaffe. Det är gott att ha något att hålla i och göra på föreläsningen, att dricka kaffe alltså.

Och vad smakar det?

– Det känns att det är annorlunda, det är mörkare och lite beskare. Det är bra för ändamålet, säger hon.

Olof Harbecke, sektionschef vid Sektionen för design, hämtade också en mugg med morgonkaffe innan han skulle rusa vidare till sitt kontor.

– Det är ett helt okej kaffe, fast jag saknar den där lilla twisten, men för att få den skulle jag nog behöva söka mig till en espressomaskin, var hans snabba omdöme.

Blandning av olika bönor

Kaffet har tagits fram under hösten och Stephan Albrecht, ägare av Albrecht’s lunchrestaurang, har väntat med spänning på att det skulle bli klart.

– Det är framtaget av Bergströms kaffe i samarbete med Sackeus. Kaffet är både KRAV- och Fairtrademärkt. Kaffet har en robust smak med låg syra, säger Stephan Albrecht.

Stephan Albrecht är nöjd med kaffet.

– Jag tycker det är gott. Vi kommer dock att behöva ställa in våra bryggmaskiner, så att rätt mängd vatten passerar. Kaffet är aningen starkt i dag. Man är ju petig. Vi tror på det här. Jag vet exakt vilken blandning av bönor vi har och ska ta fram information om det till våra gäster.

Kaffet är en blandning av bönorna Peru, Etiopiskt, Gayo och Robusta. Ett krav som Stephan Albrecht har ställt på kaffet är att det ska finnas kvar en eftersmak en stund efter att man har druckit det.

Upp till 2,5 ton kaffe bryggs om året på restaurangen.

– Det är ungefär där gränsen går för att det ska vara lönt att ta fram ett eget kaffe. Det är jättekul att en liten aktör som vi har möjlighet att ta fram ett eget kaffe, säger han.

Det nya kaffet serveras så klart även i cafeterian på Sandgärdet.

Text och foto: Solveig Klug