Huvudmeny
Fredrik Ståhl

2016-10-04 13:30

Fredrik Ståhl kommenterar Nobelpriset i medicin


Yoshinori Ohsumi från Japan tilldelas årets Nobelpris i medicin. Han prisas för sina upptäckter av mekanismer för autofagi, en grundläggande process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar. Fredrik Ståhl, professor i genetik vid Högskolan i Borås, förklarar mer.

Vad handlar forskningen bakom priset om?

– Autofagi är en fundamental process i cellen och man kan säga att det är cellens renhållningsmaskineri, men att det dessutom är ett renhållningsverk som ger cellen extra bränsle i dåliga tider. När vi till exempel svälter är autofagi en viktig process för att ge oss extra energi genom att elda upp överflödigt material i cellen. Det är som att man börjar elda upp allt skräp i vedboden när den fina björkveden tagit slut. Det ger både värme och gör dessutom att vedboden blir rensad.

Varför är forskningen viktig?

– Autofagi tros således påverka hur väl cellen fungerar och därmed hur bra vi mår och kanske till och med hur gamla vi blir. Autofagi påverkar även cancer både negativt och positivt – negativt för cancercellerna själva som kan använda sig av denna mekanism och klara sig i svåra tider (lite energi) och positivt för det förefaller som kringliggande celler i autofagi-fas kan hämma cancerceller. 

Är Yoshinori Ohsumi en värdig vinnare av nobelpriset enligt dig? 

– Autofagi tycks förekomma i flertalet celler från olika organismer, såväl jästsvampar som möss och människor, och är därmed en grundläggande mekanism som sannolikt tillkommit för att cellen ska kunna klara tider av närings- och energibrist. Så det är en process som ger oss grundläggande förståelse för cellers funktioner och därmed oerhört viktigt för att vi ska förstå hur vi fungerar. När denna process dessutom ser ut att påverka våra möjligheter till god hälsa gör det ju inte saken sämre precis. Så självklart är han en värdig vinnare och själv tycker jag att det är mycket roligt att denna just cellprocess får lite extra uppmärksamhet!

Se filmen om Fredrik Ståhls egen forskning här. 

Läs mer om Nobelpriset.

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Ulf Nilsson