Huvudmeny

2016-10-10 13:00

Nu ska forskningssvampen bli maträtt


Den kan bryta ner avfall, avlopp och rester vid bioetanolproduktion och flera andra processer, den kan bli fiskfoder – och nu kan den snart hamna på vår meny genom ett samarbete mellan Högskolan i Borås och Lantmännen. Det handlar om en svamp som figurerar i flera spännande forskningsprojekt vid Högskolan i Borås.

I förra veckan anordnades en demonstrationslunch, där forskargruppen inom bioteknik i Swedish Centre for Resource Recovery  bjöd in representanter från företaget och samarbetspartnern Lantmännen. Syftet var att få skapa intresse för "forskningssvampen" även som mat. 

Under ledning av Lukitawesa, doktorand från Indonesien, lagade doktorandgruppen vid Swedish Centre for Resource Recovery till en wokrätt på svampen.

– Man använder svampen för att få igång en jäsningsprocess på rester från produktion av jordnötsolja eller sojabönpasta, svampen bryter ner kolhydrater och fett, och kvar återstår protein i form av en kaka, förklarar Lukitawesa.

Svår att få tag i

Svampen har dock inte fått fäste som maträtt i Europa. Till demonstrationslunchen fick man leta runt innan den gick att få tag i, via en livsmedelsbutik i England.

Varför kan man då inte bara köpa svampen från Indonesien? Jo, det beror på att den har kort hållbarhet och är bäst när den är färsk. I Indonesien produceras svampen i mindre fabriker och säljs direkt på lokala matmarknader. Svampen behöver speciella förhållanden för att kunna växa och någon produktion i Europa finns inte. Det vill forskargruppen vid högskolan tillsammans med Lantmännen ändra på.

Intressant för produktutveckling

Sedan tidigare samarbetar Lantmännen med Högskolan i Borås kring forskning på svampen för produktion av fisk- och djurfoder. Nu kan det alltså vara dags att ta steget ut till att producera svamp till människomat. Paula Segura, innovationsingenjör från Lantmännen, provsmakade och gav maträtten godkänt. 

– Jag jobbar med att undersöka möjligheter för produktutveckling och detta är intressant. Jag tar med mig det till mina kollegor, sa hon.

Läs mer

Supersvampen klarar allt - läs ett längre reportage om högskolans forskning kring svampen.

Text och foto: Solveig Klug