Huvudmeny

2016-10-26 09:05

Pappersgarnets möjligheter lockar näringslivet


Vid heldagsseminariet om pappersgarn i förra veckan belystes ämnet ur flera olika synvinklar. Till exempel hur miljövänligt det är, hur det kan bearbetas och med exempel på hur det kan användas. Vi fick en pratstund med några av deltagarna och frågade vad de tycker om sådana här seminarier, om Textilhögskolan och vad de tror om framtiden för pappersgarn.

Lisa Jarhult, designer på Borgstena Group:

– Jag har själv studerat här vid Textilhögskolan och skulle gärna ha ännu mer kontakt än vad jag har. Det är fantastiskt med sådana här seminarier, som är öppna att delta i och där det kommer föreläsare ända från Japan. Eftersom jag arbetar med biltextil ägnar jag mig åt helt andra material än papper, men jag kan absolut hämta inspiration från föreläsningarna här.

Helena Lind, designer på Volvo Cars:

– Textilhögskolan är en bra tillgång för oss eftersom de arbetar med idéer om sådant som kan användas ute i industrin. Seminarier som det här visar på många möjligheter och serverar en god bild av vad som finns inom ämnet, något som annars skulle vara svårt att hitta när man sitter och jobbar på sitt kontor. Jag tror att det finns stora framtida användningsområden för pappersgarnet, kanske även inom bilindustrin, men det finns en hel del utmaningar också.

 Pernilla McGillivray, design account manager på Borgstena Group:

– En stor grej med pappersgarnet är att det kan modifieras. På så vis kan man skräddarsy det så att det får de egenskaper man vill ha, och sedan använda det där de egenskaperna passar bäst.

Christina Bergström, miljö- och kvalitetschef på Swedese:

– Vi samarbetar en hel del med Textilhögskolan, till exempel i en kurs där våra textila spillmaterial användes för att ta fram nya produkter och på så vis förlänga materialens livslängd. Skolan betyder mycket för inhämtning och förmedling av nya kunskaper, som vid det här seminariet. Pappersgarn verkar väldigt intressant, bara man kan hitta rätt applikation och rätt sammansättning.

Helena Lind, Christina Bergström, Lisa Jarhult, Pernilla McGillivray
Från vänster: Helena Lind, Christina Bergström, Lisa Jarhult, Pernilla McGillivray


Louise Wintzell, product development engineer på Ikea:

Louise Wintzell

– Det händer så mycket här på Textilhögskolan, och de är verkligen up to date och med i tiden. Vi har en hel del samarbetsprojekt med Textilhögskolan och vi är även i kontakt med Smart Textiles, och jag skulle säga att vi är öppna för ännu mer samarbete. Seminariet om pappersgarn är jättespännande och det är  kul att de japanska föreläsarna också är här. Pappersgarn verkar vara en intressant produkt – jag tror att vi måste utnyttja alla möjligheter att hitta textila material som kan vara alternativ till oljebaserade produkter. Att använda mer naturfibrer och designa för att möjliggöra återvinning är något som IKEA strävar efter, och då kanske papper kan vara ett spännande komplement som material.

Samarbete med japanskt universitet

De två föreläsare som kom mest långväga ifrån var Hideaki Morikawa, professor vid Shinshu University, och Hiroyuki Shiraishi, en av ledarna för den stora japanska papperstillverkaren OJI Fiber, som också har en egen metod för att göra garn av pappret. De var mycket nöjda med det samarbete som de har med Textilhögskolan.

– Vårt lärosäte är precis som Textilhögskolan ett av de främsta inom sitt område i landet, men vi är mer inriktade på själva fibern och materialet, säger Hideaki Morikawa. Här är det materialet men också alla andra bitar, som vad man kan göra med materialet och hur det kan göras. Samarbetet med Textilhögskolan är väldigt för oss, bland annat tack vare de skickliga tekniker som finns här och som verkligen kan utveckla möjligheterna med ett material. Vi skulle gärna utöka samarbetet ännu mer.

– Vi har insett att användningsområdena för papper och pappersgarn går att utveckla i många olika riktningar, säger Hiroyuki Shiraishi. Funktionerna hos papper kan både användas till kläder och design eller konstgjort gräs på fotbollsplaner. Konstgjort gräs av papper blir mycket mer hälsosamt än det syntetiska som brukar användas nu. Papper är en produkt som är miljövänlig och bidrar till ökad hållbarhet.

Hideaki Morikawa och Hiroyuki Shiraishi.

Läs också: Miljövänliga kläder av pappersgarn - en lösning för framtiden? 

Text och foto: Lena Fredriksson