Huvudmeny
Jessica Vuorinen och Jenny Jonsson.

2016-10-04 11:00

Textilingenjörer får Textilias miljöstipendium


Examensarbetet gav ett garn av återvunna textilier – detta väckte Textilias intresse. Nu tilldelar företaget sitt miljöstipendium till textilingenjörerna Jessika Vuorinen och Jenny Jonsson.

I våras genomförde Jenny Jonsson och Jessika Vuorinen sitt examensarbete, en studie kring mekanisk återvinning av sjukvårdstextilier. De lyckades framställa ett garn som till 35 procent består av återvunna fibrer. Genom att bearbeta sjukvårdstextilier och kvalitetsskjortor med en så kallad textilriv lyckades de separera fibrerna i materialet och kunde därefter undersöka möjligheterna för att framställa nytt material av dem. Studien genomfördes i samarbete med Swerea IVF som bidrog med material, rådgivning och testutrustning som inte fanns tillgänglig på Textilhögskolan.

Textilia, som jobbar aktivt med miljöfrågor och sedan länge har undersökt möjligheterna att återvinna textil, anser att resultaten är mycket intressanta.

Jenny Jonsson och Jessika Vuorinen är mycket glada över stipendiet:

– Det betyder jättemycket för oss. Hela utbildningen har haft stort fokus på miljötänk och strävan efter hållbar framställning av textil, och det är även något som vi själva tycker är väldigt viktigt. Att få denna utmärkelse känns väldigt uppmuntrande, dels för att vi själva har lagt ner så stort engagemang i arbetet, dels för att det belyser en så pass viktig fråga, säger de.

Idag jobbar de båda med uppdrag inom textilbranschen, men med olika inriktningar. Jenny har fått möjlighet att åka till Hong Kong och följa produktionen på närmare håll genom ett svenskt klädesföretag och Jessika har fått jobb inom fordonsindustrin där hon jobbar med textilinteriör.

– Något som dessa båda företag har gemensamt är att de är engagerade inom hållbarhetsfrågor och det har blivit tydligt att miljöfrågor som textilåtervinning kommer ta mer plats i framtiden, förklarar Jenny och Jessika. 

Jessika Vuorinen och Jenny Jonsson

Utbildning: Textilingenjör med huvudämne textilteknologi.
Examen: Teknologie kandidatexamen I textilteknologi 2016

Om stipendiet

Syftet med Textilias miljöstipendium är att premiera och uppmuntra studenter att tänka i nya banor när det gäller textiliers minskade miljöpåverkan. Stipendiet är på 30 000 kronor och kommer att delas ut i december.

Läs mer

Textilingenjörsutbildning, 180 hp

Examensarbetet "Mekanisk Textilåtervinning: En studie som undersöker återvunna stapelfibrers relation till ringspinning med avseende fiberlängd och fiberlängdsfördelning"

Text: Solveig Klug
Foto: Privat