Huvudmeny
Amanda Glimstedt

2016-09-15 08:00

Omvärldsspana och bygg nätverk på Bokmässan 2016


Hej Amanda Glimstedt! Du koordinerar Högskolan i Borås medverkan i Bokmässan 2016, och ger nu studenter chansen att tävla om entrébiljetter till mässan via Instagram. Varför ska man som student gå på Bokmässan?

– Som student har man chans till två superbra saker på mässan – omvärldsbevakning och nätverkande. För bibliotekariestudenter är nyttan uppenbar, då aktörer från biblioteksbranschen har en lång tradition av att ställa ut på mässan och delta med och i seminarier. Här inhämtar du väldigt mycket inspiration och kunskap på kort tid, samtidigt som du har möjlighet att nätverka med representanter för olika typer av bibliotek, företag inom biblioteksbranschen, biblioteksföreningar och mycket annat.

– Men mässan har blivit stor också på andra områden – ett exempel är skolområdet, som har blivit jättestort. En annan del av mässan kommer att handla om stadsplanering, och för dem som håller på med IT kan både bibliotek och företag som utvecklar bibliotekssystem komma att bli intressanta arbetsgivare i framtiden. 

Mässan håller på under fyra dagar – finns det någon utav dagarna du kan rekommendera mer än de andra?

– Det beror lite på vad man är intresserad av. Studerar man till bibliotekarie eller lärare tycker jag definitivt att man ska satsa på torsdagen eller fredag förmiddag, för då pågår de så kallade branschdagarna, som har större fokus på det som pågår i just biblioteks- och utbildningsbranscherna. Är man intresserad av andra saker tror jag nog att de andra dagarna kan vara mer intressanta, då det som händer under helgen har ett bredare fokus och mer populärvetenskapliga inslag.

Har du några bra nätverkstips inför mässan?

– Sök upp de företag och organisationer du är intresserad av, och gå in i montern och säg hej. Utställarna är där för att de vill nå ut och träffa folk – ofta kan det vara lika intressant för dem att hitta någon med ett intresse för det de gör och ett intressant CV för framtida anställningsbehov, som att hitta någon som vill köpa deras produkter. Passa på att lära dig mer om olika verksamheter men också om vilka frågor som är speciellt aktuella på fältet just nu. Det ger dig en utmärkt bild att komplettera din utbildning hos oss med!

Hur förbereder jag mig bäst inför mässan?

– Titta igenom programmet innan du åker, så att du har ett hum om vad du vill gå på. Utrusta dig sedan med bekväma skor, karta över mässan, seminarieprogram, mässtidning och tålamod.

– Väl på mässan rekommenderar jag att ta mycket pauser – gärna i vår monter B06:71, mitt emot Forskartorget, där det också pågår mycket intressant!

Hur får jag tag i en biljett?

– Först och främst tycker jag så klart att du ska delta i vår Instagramtävling, där du har möjlighet att vinna entrébiljetter till dig och en vän. Annars kan du betala när du går in på Svenska mässan. Missa inte att de erbjuder hela 50 procent rabatt för studenter på seminariebiljetterna. Med en seminariebiljett har du en helt annan möjlighet att få ta del av ett fördjupat och fokuserat innehåll än du har på mässgolvet. Det finns garanterat ett intressant seminarium för alla!

Instagramtävling
Nu kan du som student vinna biljetter till bokmässan. Allt du behöver göra är att posta ditt bästa boktips på Instagram. Tävlingsreglerna är:

• Ta en kreativ bild på ditt bästa boktips
• Lägg upp bilden på Instagram (glöm inte att ha öppen profil) och tagga #bibliotekshögskolan och #bastaboken2016

Tävlingen pågår till och med den 18 september. Vi kommer därefter kontakta tre vinnare som får två biljetter var. Lycka till!

– Är du student inom biblioteks- och informationsvetenskap behöver vi dessutom fortfarande ett par studenter som kan bemanna vår monter ihop med lärare från sektionen. Ett strålande tillfälle att nätverka med branschen! Som bemannare får du dessutom gratis entré och fri tillgång till seminarierna under den dag du är med och bemannar. Dubbla möjligheter för dig som student alltså!

Läs mer

Bokmässan 2016 pågår på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 september.

Läs mer om Högskolan i Borås medverkan på Bokmässan.

Bemanna högskolans monter

Är du student inom biblioteks- och informationsvetenskap och är intresserad av att vara med och bemanna högskolans monter, kontakta Maria Ringbo.