Huvudmeny

2016-09-01 15:29

Open access utan författaravgift med Springer Compact


I och med att ett nytecknat avtal med Springer kan du som forskare vid Högskolan i Borås publicera dig i majoriteten av deras tidskrifter open access utan att behöva bekymra dig om författaravgiften.

Springer building at night Berlin

Högskolan i Borås har som en del i Bibsam-konsortiet, tecknat ett pilotavtal med förlaget Springer. Genom avtalet får vi möjligheten att publicera artiklar open access utan att det tillkommer några avgifter vid publiceringen. Författaravgiften har istället bakats in i kostnaden för avtalet, som därmed blir ett kombinerat licens- och författaravgiftsavtal.

För dig som författare innebär detta att du, om du får en artikel accepterad av en av Springers open access tidskrifter. Kommer se en text i registreringsmomentet som indikerar gratis open access. Mer information om hur detta fungerar finns på bibliotekets blogg Forskningsrelaterat. När en artikel blivit registrerad har biblioteket på högskolan i uppgift att verifiera att författaren verkligen tillhör Högskolan i Borås.

I slutet av förra veckan registrerades den första artikeln enligt det nya avtalet. Artikeln är godkänd för publicering, och förhoppningen är att det kommer bli ett ökat antal artiklar publicerade enligt denna open access-modell framöver.

Vill du läsa mer kring avtalet hittar du information i kungliga bibliotekets blogginlägg