Huvudmeny

2016-09-29 11:00

Prins Daniels Fellowship tände en gnista till entreprenörskap


Hur blir man en framgångsrik företagare? Det ville många av högskolans studenter få veta när Prins Daniels Fellowship gjorde ett stopp i Borås för att inspirera till entreprenörskap.

Prins Daniel och sällskapet, bestående av de framgångsrika entreprenörerna Martin Lorentzon, boråsare och grundare av marknadsföringsföretaget Tradedoubler och musiktjänsten Spotify, Caroline Walerud, IT-entreprenör och grundare av Volumental, som använder 3D-scanning för att ta fram kundanpassade produkter som skor samt Jonas Nordlander, som tillsammans med Filip Engelbert har byggt Avito, ett av de mest värdefulla bolagen i den svenska internethistorien, fick hela lokalen med studenter att spänna öronen och ta åt sig alla tips och tricks de kunde under det rappa framförandet vid gårdagens öppna föreläsning.

Entreprenörerna delade med sig av lyckosamma grepp för att få fart på sina företag och berättade om sina erfarenheter av grus i maskineriet innan man når målet. Genomgående tips var att våga satsa, våga vinna och att se summan av ett bolags framgång genom alla de problem man lyckas lösa på vägen dit.

Livlig diskussion under workshop

Den öppna föreläsningen följdes av en workshop för en skara utvalda studenter, som i mindre grupper fick ett närmare samtal med entreprenörerna och Prins Daniel.

I Smart Textiles Showroom samlades en skara studenter kring bordet tillsammans med Prins Daniel, som gav tips utifrån när han startade företag i träningsbranschen, och Caroline Walerud, som grundade Volumental. Det blev en livlig diskussion där Caroline Walerud gav råden att våga ta plats, våga fråga och våga samarbeta med andra.

– Det är inte lätt att driva sin idé till företag ensam, utan det är bra om man kan hitta samarbetspartners som kompletterar en själv, till exempel en säljartyp, en som är tekniskt duktig och kan programmera och en som är bra på interaktion.

Att starta ett företag är en krävande process, så därför gav hon också rådet att alltid sätta sin egen hälsa främst, att inte åsidosätta den.

Tre råd avslutade workshopen: Ha kul, var tydlig med målen och prata om det som går fel, och hitta det unika i din affärsidé.

Mod att våga satsa

Olivia Alm Brillantes.Olivia Alm Brillantes, som studerar textil produktutveckling och entreprenörskap, och Elina Svensson, som studerar affärsinformatik var glada för alla bra tips:

– Jag har fått kött på benen att våga satsa och inte vänta. Jag har massor av idéer. Nu känner jag att ju förr jag misslyckas, desto snabbare kan jag nå mina mål – trial and error!, sa Olivia.

Elina Svensson.

– Det jag tar till mig är att man kan dra nytta av andra runt omkring sig, att våga fråga och ta hjälp av den kunskap andra har, och att vara positivt inställd till att andra både kan och vill hjälpa. Också att man ska ta chansen när den kommer och vara snabbare med att fråga hur man ska gå till väga och snabbare på att söka samarbete och hjälp med sin företagsidé, sa Elina.

Arrangör för inspirationsföreläsningen var Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) projekt Prins Daniels Fellowship.

Läs mer om

Prins Daniels Fellowship – IVA (extern webbsida)

Text och foto: Solveig Klug