Huvudmeny
Stina Björquist

2016-09-13 10:36

Tveka inte – lär känna en ny kultur samtidigt som du pluggar


Stina Björquist har letat sig utanför Sveriges gränser flera gånger sedan några år tillbaka. Den här gången fastnade hon för Finland. Hon läser andra året på masterprogrammet i textilteknik och det som lockade var möjligheten att göra Erasmuspraktik inom ett spännande forskningsprojekt i Finland.

Varför blev det utlandspraktik i Finland?

– Jag har redan provat att bo utomlands, i Frankrike och Italien, och tycker att det är ett fantastiskt sätt att upptäcka mer om andra kulturer, men också saker om sig själv. Tack vare de projekt som jag har varit involverad i på Textilhögskolan hörde jag talas om forskning i Finland kring en ny typ av process, så kallad Ioncell-F, för att tillverka textilfibrer. Jag är intresserad av hållbarhet och just den forskningen bygger på att hitta ett mer miljövänligt sätt att tillverka textilfibrer från cellulosa. Därför visste jag att det var något som skulle passa mig som handen i handsken.

Namn: Stina Björquist 
Ålder: 25 år 
Studerar: Andra året på Masterprogrammet i textilteknik 
Utbyte: Praktik på Aalto University i Finland genom utbytesprogrammet Erasmus+
Blir glad av: Nya utmaningar 
Längtar efter: Att upptäcka nya sidor hos mig själv 
Ett ord som beskriver mig: Språkälskare

Hur fungerade praktiken i Finland?

– Jag arbetade i ett labb på Aalto University, på Department of Forest Products Technology, där forskningen är mer orienterad mot kemiteknik och specialiserat mot cellulosa och träkemi. Där fick jag lära mig mycket nytt som jag annars inte skulle ha lärt mig om jag inte hade valt den här praktikplatsen. Jag fick också möjlighet att praktiskt pröva en hel del som jag studerat teoretiskt i kurserna på Textilhögskolan.

Hur togs du emot på praktikplatsen?

– Jag är otroligt tacksam för hur jag blev bemött. Många var nyfikna på varför jag hade valt att jobba i Finland och några var väldigt glada över att få öva lite svenska. I det team jag jobbade fungerade allt väldigt bra och det var en god stämning mellan oss kollegor. Eftersom att jag var extraanställd under sommaren kände jag mig verkligen uppskattad för det jobb jag gjorde, och jag trivdes så bra att det kändes lite tråkigt att åka hem igen. Det är mycket möjligt att jag kommer att få skriva min masteruppsats i samarbete med dem.

Hur bodde du?

– Jag bodde i centrala Helsingfors, vilket var perfekt för att hinna utforska hela staden under de 2,5 månader som jag bodde där. Jag delade en stor lägenhet med tre tjejer från Finland. Vi fick väldigt bra kontakt och gjorde ofta saker tillsammans på kvällarna. Lägenheten hade gångavstånd till den busstation varifrån jag tog bussen till jobbet som låg en bit utanför Helsingfors.

Vad gjorde du på fritiden?

–Via några kollegor på praktikplatsen fick jag goda vänner från hela världen på universitetet, exempelvis från Singapore, Indien, Iran, Frankrike, Colombia och Finland. Vi brukade laga mat, spela spel och göra annat tillsammans på kvällar och helger. Förutom att umgås med vänner fanns det mycket kul att göra i Helsingfors, till exempel salsakvällar och konserter. Dessutom gick jag en intensivkurs i finska. Sen var det så klart obligatoriskt att prova några av Helsingfors många bastubad!

Vad har varit det bästa med utbytet?

– Det bästa med utbytet är utan tvekan alla fantastiska människor som jag lärt känna i Finland som kollegor och vänner. Minst lika viktig har min praktik varit, och de kontakter jag har fått på universitetet. Jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid och ångrar inte en sekund att jag valde att göra Erasmuspraktik. Det har berikat mig både på ett personligt och professionellt plan. Jag vill verkligen uppmuntra studenter som funderar på att söka Erasmus praktik att göra det. Det enda man behöver göra är att kontakta ett företag eller ett universitet och fråga om de kan tänka sig att ta emot en praktikant. Du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper om något som du verkligen tycker är intressant. Dessutom ger det kontakter och erfarenheter för framtiden. Så tveka inte att ta chansen att lära känna en ny kultur samtidigt som du jobbar.

Läs mer om

Masterprogrammet i textilteknik
Erasmus praktik 

Text: Elin Drotz
Foto: Privat