Huvudmeny
Ellinor Byström

2017-04-10 14:00

Designtekniker är den perfekta kombinationen för Ellinor


Designteknikerutbildningen rymmer den perfekta kombinationen av att få skapa och vara lite tekniskt nördig. Det tycker tidigare studenten Ellinor Byström. I dag jobbar hon som mönsterkonstruktör på Fjällräven där hon konstruerar nya plagg samtidigt som hon delar passionen friluftsliv med sina kollegor.

– Designteknikeryrket passar bra om du inte nödvändigtvis vill vara den som designar, men har en förmåga att tänka hur en designidé kan bli praktisk verklighet, säger Ellinor Byström.

Ellinor Byström
Från: Kovland, Sundsvall
Studier: Designteknikerutbildning, 180 hp (examen 2015)

Vad gör man på utbildningen?

 – Under utbildningen går man igenom de olika produktgrupperna från kjol, byxa, överdel, till barn- funktions- och underkläder. Man går igenom vad man bör tänka på konstruktions- och sömnadsmässigt och stegvis utvecklas tekniskt inom mönsterkonstruktionsprogrammet Lectra. Parallellt läser man grundkurser inom textil och hållbarhet tillsammans med studenter från andra utbildningsprogram. Vi gjorde bland annat två projekt, ett för herrkläder och ett för funktionskläder.

Vad är det bästa med utbildningen?

 – Det bästa med utbildningen är att man på Textilhögskolan har lyxen att få obegränsad tillgång till alla tänkbara programvaror, industrimaskiner och labbsalar. Dessutom finns där ett stort gäng kompetenta lärare och gästföreläsare som har massvis med erfarenhet från branschen.

Var tillbringade du mest tid under utbildningen?

– Helt klart i designteknikernas eget klassrum där vi har tillgång till en ”plotter” som skriver ut mönsterdelar, skärbord och datorer. Under projektkurserna spenderades också mycket av tiden i sysalen. Vi gjorde en kavaj i herrklädesprojektet och en skaljacka i funktionsklädesprojektet. Båda tog nog cirka 70-80 timmar var att konstruera, ta fram ”toiler” och slutgiltigt sy upp en riktig produkt.

Vad arbetar du med idag?

– Idag jobbar jag som mönsterkonstruktör på Fjällräven i Stockholm. Det innebär att vi konstruerar plagg i form av att rita digitala mönsterdelar som skickas till fabriken. Vi får sedan hem prover från fabriken som provas på modeller och i testteam. Därefter ändrar vi mönsterdelarna för att få bästa möjliga passform.

Hur fick du detta jobb?

– Jag gjorde utbildningens slutpraktik och examensarbetet där.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det är att jag får jobba just med att konstruera nya plagg och dessutom har underbara kollegor som på ett eller annat sätt delar samma passion av att vara aktiv ute i naturen.

Vad bör blivande designteknikerstudenter tänka på?

– Designteknikerutbildningen på Textilhögskolan har förhållandevis lite praktik, men är en bred utbildning. Man får med sig mycket i bagaget. Ett tips är att gör praktik på sommaren.

Vad tycker du om Textilhögskolan?

– Det är en väldigt lyxig tillvaro för en student eftersom det finns mycket resurser. Bara man kommer ihåg att komma ut ur bubblan lite då och då, så kan man ha en riktigt bra tid där.

 

Vill du också skapa din framtid i Borås? Läs mer på hb.se/utbildning 
Läs mer om Designteknikerutbildning här

Text: Solveig Klug
Foto: Håkan Wike @hakanwikeatwork