Huvudmeny

2017-04-18 08:00

Linnéa är ny medlem i juryn för Debutantpriset


Borås Tidnings Debutantpris är ett litterärt pris på 100 000 kr, som varje år delas ut till en debuterande svensk författare. Linnéa Lindsköld är ny medlem i juryn.

Linnéa LindsköldHej Linnéa, vem är du?

– Jag är universitetslektor på Bibliotekshögskolan och forskar och undervisar om kultur- och litteraturpolitik. Jag disputerade 2013 med en avhandling om kvalitetsbegreppet i litteraturpolitisk debatt från 1970-talet fram till i dag.

Vad innebär det här uppdraget för dig?

 – Rent konkret innebär det att jag, tillsammans med de andra i juryn, ska läsa alla svenska debutböcker 2017, sedan ska vi i samtal enas om vilka böcker som ska nomineras och slutligen vilken bok som får priset.

­– Detta är ett hedersuppdrag som jag är väldigt ödmjuk inför. Det kommer att bli mycket jobb, men jag ser fram emot det!

Borås Tidnings Debutantpris
Den första Debutantprismottagaren utsågs 1 mars 2001. Priset delas ut i samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås, och syftar till att ”stödja ett författarskap som juryn anser ha förutsättningar att bli spännande och betydande”. 

I juryn sitter Lena Kvist, chef för Borås Tidnings kulturredaktion, Linnéa Lindsköld, universitetslektor vid Högskolan i Borås, samt Björn Kohlström, lärare, författare och litteraturkritiker.

Har du haft något uppdrag som påminner om det här tidigare?

– Nej, men tack vare min forskning har jag en viss teoretisk kunskap om vad det innebär att bedöma kvalitet.

Vad ser du mest fram emot med uppdraget?

– Att diskutera litteratur med de andra i juryn.

Läs mer

Här kan du läsa mer om vinnaren av Debutantpriset 2017

Text: Helen Rosenberg
Bild: Suss Wilén