Huvudmeny
Anna-Lena Lodenius, frilansjournalist, föreläste på vårens sista Forskarcafé om våldsbejakande extremism.

2017-04-19 07:30

Vårens Forskarcafé-kvällar engagerade stort


Vårens sista Forskarcafé drog stor publik. Totalt har fyra cafékällar arrangerats i vår och temat Populism, radikalisering och extremism väckte diskussionsviljan. Johan Sundeen, universitetslektor, som har hållit i trådarna är mycket nöjd över gensvaret.

– Vi har i genomsnitt haft 125 besökare, vilket är optimalt för vår lokal The Kårner. Att temat ”Populism, radikalisering och extremism” har upplevts som intressant framgår också av att samtliga cafékvällar har mötts av intresse från lokala medier.  Vi hade dock gärna sett att fler studenter och medarbetare vid högskolan hittar fram till vår verksamhet och tar tillvara dessa tillfällen till att vidga sina vyer och föra en dialog med de namnkunniga föredragshållare som vi har fått till Borås.

Flera av vårens föredrag har rört ämnen som är laddade i den aktuella samhällsdebatten, till exempel islamism och invandringskritiska alternativmedier. Anna-Lena Lodenius, frilansjournalist, var sist ut med att i tisdags föreläsa om våldsbejakande extremism.

– Frågornas aktualitet och människors efterfrågan på ny kunskap och nya perspektiv inom områdena har märkts bland annat på publikens diskussionsvillighet. Samtalstonen har, till skillnad från i delar av den offentliga debatten, varit överlag god, saklig och balanserad, säger Johan Sundeen.

Blir det en fortsättning av Forskarcafé i höst?

– Ja, planen är att gå vidare med samma koncept och i samma lokaler. Vi har hittat en form och en arena som vi vill arbeta vidare med. Något tema för hösten är inte fastställt än utan arbetsgruppen sammanträder om detta inom kort. Vad som redan nu är beslutat är att vi genomför ett Forskarcafé special i samband med Forskarfredag den 29 september. Då kommer professor Karin M Ekström att hålla föredrag om sin forskning kring samlande.

Läs mer

Läs mer om ForskarFredag med Forskarcafé special.

Text och foto: Solveig Klug