Huvudmeny
Johannes Hjelm

2017-02-09 07:00

Johannes vill se lampan tändas i elevernas ögon


Johannes Hjelm blev färdig grundlärare för år 4–6 i somras, och fick genast en tjänst som lärare för år 5 på Ekarängskolan i Borås. Här är han ämneslärare i två klasser, med fokus på ämnena engelska, svenska och SO, och han stortrivs.

Hur är det att vara lärare?

– Det är ett fantastiskt roligt yrke! Ett bra sätt att hålla sig ung i sinnet, eftersom man umgås med unga människor varje dag. Jag uppskattar framför allt mötet med eleverna och de stunder när det nästan ser ut som att en lampa tänds i en elevs ögon och han eller hon säger: aha, nu fattar jag! Det är också härligt att få lära känna barnen och märka hur även de tuffa ungarna kan öppna upp och visa sina mjuka sidor.

Hur är man en bra lärare?

– Jag tror att det är viktigt att vara rak och ärlig, så att eleverna vet att de kan lita på en. Men samtidigt behöver man ibland verka lite mer säker än man är. Och så tycker jag att man ska ha glimten i ögat och alltid försöka att se alla barn och låta dem komma till tals.

Varför valde du att bli just grundlärare för år 4–6?

– Jag har alltid velat jobba med människor, och har en bakgrund inom hockey där jag tidigt började som ledare. Därför låg läraryrket nära till hands. Sedan tycker jag att barnen som går år 4–6 är i en skön ålder, där de både är små och stora på samma gång. De håller på att börja bygga upp en egen identitet och är ofta ganska öppna. Som extra ämne utöver svenska, matematik och engelska valde jag att läsa SO, mest för att jag är intresserad av historia.

Hur var det att studera vid Högskolan i Borås?

– Det var bra! Alldeles särskilt bra var kursen i svenska, som gav många konkreta metoder och fokuserade på läsning och läsförståelse. Den jobbigaste terminen på utbildningen var den när vi lärde oss SO. Då skulle vi plugga in fyra ämnen på en termin, och det var ganska intensivt. Högskolan är lagom stor, tycker jag, och vi hade en mycket fin gemenskap i klassen, trots att många pendlade från orterna omkring Borås. Jag tror att många som vill arbeta med människor också är ganska sociala. Vi umgås fortfarande, och håller kontakten så att vi kan utbyta erfarenheter från våra jobb.

Lärde du dig det du behövde för att klara jobbet?

– Ja, det tycker jag. Men jag tror ändå att det tar några år innan man blir helt trygg i yrkesrollen. Kanske efter tre år, när man har gått igenom alla årskurserna med sin klass. Nu arbetar jag som ämneslärare och har två klasser. Det är ganska bra, för då får jag hålla varje lektion två gånger och får därigenom möjlighet att finslipa metodiken och förbättra mig mellan de olika lektionerna.

Var det något du saknade på utbildningen?

– Jag skulle gärna ha lärt mig mer om svenska som andra språk och om konflikthantering. Det påtalade vi, och jag tror att förändringar är på gång. Åtminstone när det gäller svenska som andra språk.

Var det lätt att få jobb?

– Ja, verkligen! Jag hade åtta olika tjänster att välja mellan, bland annat på de skolor där jag hade gjort praktik. En anledning till att jag valde den här skolan är att vi arbetar som ämneslärare och att arbetslaget är väldigt bra med många erfarna kollegor.

Har du några tips till den som funderar på att söka grundlärarutbildningen?

– Om du gillar människor – sök! Det är mycket negativa skriverier om skolan och läraryrket, men det är ett väldigt roligt yrke. Passa också på att ta vara på studietiden, som är ett bra tillfälle att bygga kontakter och nätverk med andra i ditt yrke. Om ni håller kontakten även efter utbildningen har du gott om kollegor att bolla eller diskutera med när det gäller olika frågor i arbetslivet.

Vill du också skapa din framtid i Borås? Läs mer på hb.se/utbildning
Läs mer om Grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6

Text och foto: Lena M Fredriksson