Huvudmeny

2017-02-23 09:30

Mode som politik och en spegling av samhället


Det går extremt bra för modedesignern Ida Klamborn. Strax efter examen från Textilhögskolan visade hon sin första kollektion på modeveckan i Stockholm och utsågs till Årets nykomling på ELLE-galan. Nu har hon egen webbshop och planerar för en utlandslansering. Hon ser mode som politik och en avspegling av samhället.

– Designers avbildar så klart vad de ser, och det blir ett destillat av samhället, säger hon. En del kollektioner blir tydligare politiska än andra, om plaggen tangerar ett politiskt ämne eller om val av modeller och det sätt visningen görs på är politisk. Jag brukar alltid försöka skapa en dynamisk, lekfull och tillåtande grupp kvinnor som bär kläderna.

Ida Klamborn läste både kandidat- och masterutbildning på Textilhögskolan och tog examen 2013. Hon berättar att masterutbildningen helt klart har format henne som designer.

– Det var en fri utbildning där man fick mycket eget ansvar och kunde fördjupa sig, samtidigt som det var möjligt att koppla ihop eventuella sidoprojekt med utbildningen. Jag mognade, hittade mitt estetiska uttryck och lärde mig stå för mina idéer. Det har jag stor nytta av nu som företagare: jag vet att även om jag får stöttning från olika håll måste jag stå för tankekraften och mina idéer själv. Jag tycker också att lokalerna, labben och personalen var helt fantastiska! De intresserade sig så mycket för varje enskild student och var med på noterna i alla tänkbara projekt.

Lånade ut plagg till stylister

Redan innan hon var färdig med utbildningen startade hon sitt företag och började låna ut plagg till stylister. Detta bidrog till att hon hade ett visst nätverk i Stockholms modevärld och att ganska många kände till henne när hon efter examen flyttade till Stockholm.

– Eftersom stylister ofta håller ett öga på vad som händer på utbildningarna var det inte så svårt att få en kontakt. Och den kontakten ledde till ytterligare en kontakt och byggdes det på.

Under sitt första år som designer visade hon alltså en kollektion på modeveckan i Stockholm och blev utsedd till Årets nykomling på ELLE-galan. Det gav mycket uppmärksamhet i början, och hon beskriver mottagandet i modebranschen som välkomnande.

– Jag tror att branschen var hårdare förr, det känns som att den nya generationen modedesigners bär med sig ett mjukare klimat. Men visst krävs det mycket: man måste kunna många olika delar för att driva företag, som sälj och ekonomi. Och samtidigt ska man skapa något nytt. Jag jobbar fortfarande med samma stylist som i början. Det är bra för då har jag någon att bolla med!

Att skapa konceptuella och idédrivna plagg kan vara ett sätt att sticka ut och bygga sitt varumärke. Men det är krävande att bära sådana plagg, vilket gör att de kanske inte säljer i någon högre utsträckning. Åtminstone inte i Sverige där modekulturen är ganska nedtonad, enligt Ida Klamborn. Det är de mer vardagsnära plaggen som det går att tjäna pengar på.

Plagg som gör det lättare att uträtta mer

Hon vill skapa plagg som bäraren känner sig stärkt av, som gör det lättare att uträtta mer. Det kan göras med en sådan detalj som att ha rejäla fickor på plaggen.

– Det är en politisk design eftersom fickor hänger ihop med frigörelse. Att kunna bära med sig sina viktigaste saker, eller att ha någonstans att placera sina händer om man känner sig nervös.

Ida Klamborn brukar testa kläderna på sig själv och notera hur bekväma de är och vilka känslor hon får. Det handlar både om passform och utseende. Hon har också mycket dialog med sina kunder, vilket underlättas av att hon sedan april 2016 har en webbshop.

Just nu är det fullt upp med säljmöten, tygmässor och planering för arbetet med nästa kollektion. Men samtidigt finns tankar och planer för en lite mer avlägsen framtid.

– Jag vill definitivt lansera mig utomlands, men har inte bestämt något ännu. En sak som jag hoppas av framtiden i Sverige är att mode ska betraktas mer som kultur, som i Frankrike. Nu verkar politiker här hemma i alla fall börja få upp ögonen för mode som en exportkraft, så det kanske är på gång. 

Motståndsmode med Ida Klamborn – artikel på svt.se (extern länk)

Idaklamborn.se (extern länk)

Läs mer om Textilhögskolans masterutbildning i modedesign

Text: Lena M Fredriksson
Foto: Johan Avedal