Huvudmeny

2017-02-15 10:40

Nytt avsnitt av Forskningspodden ute nu


Nu drar en ny säsong av Forskningspodden igång. I vårens sju avsnitt reder forskare från Högskolan i Borås ut frågor kring till exempel hur barn upplever nålstick i vården, religionsundervisning i skolan, besvärliga kunder och smarta textilier. I första avsnittet berättar Fredrik Ståhl, professor i medicin, om hur långt de har kommit i att hitta facit till hur man lever ett långt och friskt liv.

En gammal människa som är frisk. Är det tack vare personens livsstil eller beror det på generna? Just nu analyserar Fredrik Ståhl och hans forskarkollegor vid högskolorna i Borås och Skövde 400 salivprover och enkätsvar för att ta reda på svaret på de här frågorna.

I första avsnittet av vårens säsong av Forskningspodden berättar han om bakgrunden till projektet och hur långt de har kommit hittills. Han berättar också om sin ytterst personliga anknytning till projektet.

Filip Asphäll– Det är ett avsnitt som tar oss ett steg närmare svaret på om det finns en nyckel till att bli gammal och frisk. Väldigt intressant forskning, både för att de flesta nog vill bli gamla och friska, men också med tanke på hur det skulle kunna underlätta för vården om äldre människor håller sig friska längre, säger Filip Asphäll, programledare och medieproducent vid Högskolan i Borås.

– Alla vårens avsnitt är väldigt spännande så jag hoppas att många lyssnar, fortsätter han.

Forskningspodden är en podcast från Högskolan i Borås där högskolans forskare diskuterar sin forskning med Filip Asphäll. Under våren släpper högskolan sju avsnitt av Forskningspodden.

Lyssna på hb.se/forskningspodden eller iTunes.

Text: Anna Kjellsson
Bild: Ulf Nilsson