Huvudmeny

2017-05-17 10:30

Stort intresse för Smart Textiles på internationell mässa


Smart Textiles monter väckte stort intresse på TechTextil i Frankfurt, en av världens ledande mässor för teknisk textil.

I montern presenterade Smart Textiles en spännande blandning av produkter och prototyper och forskning inom alla sina tre fokusområden - hälsa och medicin, hållbar textil samt arkitektur och interiör. Närmare 700 mässbesökare, bestående av allt från företag och institut till studenter och journalister, besökte montern varje dag.

– Vi är fantastiskt nöjda med responsen vi fått på vår monter och det vi har visat upp. Det finns ett stort intresse för Smart Textiles och Textilhögskolans forskning och det märks att vi ligger i framkant genom de projekt vi bedriver tillsammans med våra samarbetspartners. Genom att ställa ut på TechTextil sprider vi våra resultat och får nya kontakter, samt kunskap kring det senaste inom teknik och material. Detta kan i sin tur leda till nya idéer och samarbeten, säger Susanne Nejderås, verksamhetsansvarig på Smart Textiles.

Delia Dumitrescu, ansvarig för Smart Textiles Design Lab och nyligen installerad Professor i textildesign vid Högskolan i Borås, deltog också i montern tillsammans med designkollegor från Textilhögskolan. De visade upp delar av den forskning som bedrivs på Textilhögskolan och i Smart Textiles Design Lab i form av material som ger nya perspektiv på tekniker inom textil design. Besökarna kunde se textila prototyper som genom 3D-printning fått olika former, termokroma färgtryck, textilier där naturens element förändrat materialets uttryck och vävd textil med inneslutna växtfrön som växer i väven. Flera av projekten ingår i det internationella nätverket och forskningsprogrammet ArcInTexETN initierat av Högskolan i Borås.

I samband med mässan presenterades även vinnare i Future Textiles Awards där Smart Textiles samarbetspartners Inuheat Group AB och PressCise AB vann fina utmärkelser för de produkter som utvecklats tillsammans med Smart Textiles.

Läs mer

TechTextil, där TechProcess ingår, är en av världens största mässor för teknisk textil. Årets mässa hade 1 789 utställare och 47 500 besökare från 114 länder. Smart Textiles monter hade närmare 700 besökare per dag.

Läs mer om  TechTextil 2017.

Läs mer om Smart Textiles Showroom.

Läs mer om Future Textiles Awards.

Text och foto: Malin Carlsson