Huvudmeny
Recai Poyraz

2017-03-13 07:00

Datanörden Recai hittade rätt utbildning


I tonåren var Recai Poyraz en riktig datanörd och ville syssla med datorer på alla möjliga sätt. Därför är det inte konstigt att han trivs som fisken i vattnet med sitt yrke: systemvetare. Nu är det snart fem år sedan han tog sin examen vid Högskolan i Borås.

Vad var det som fascinerade dig så mycket med datorer?

– Det var att komma i kontakt med en maskin som kunde tänka och behandla data snabbare än en människa. Jag insåg snabbt att det var detta jag ville jobba med i framtiden. När jag var yngre brukade jag och min kompis åta oss att laga skolans datorer för vi kunde mer om dem än vad lärarna kunde. Vi provade oss fram och lärde oss mer och mer på det viset.

Hur kom det sig att du valde just systemvetarprogrammet?

– Några år tidigare hade och min familj kommit som flyktingar från Turkiet och bosatt oss i Borås. Jag hade läst svenska och läst in gymnasiekompetens för att kunna studera vidare. Systemvetare var min drömutbildning, där jag kunde få kunskaper om det mesta in om IT, utan att gå så djupt i någon del. Därefter kunde jag välja några områden att fördjupa mig i. Jag sökte och kom in på utbildningen vid Högskolan i Borås.

Vad tyckte du om utbildningen?

– Den har gjort att jag har fått ett nytt liv! Jag var en flykting, på botten, och hade ingenting, men tack vare utbildningen får jag jobba med det jag helst vill. Det var väldigt bra att både plugga och bo i Borås. För mig hänger högskolan och staden ihop. Att ha nära till högskolan gjorde att jag hann med studierna och att jag kunde träna, jobba extra och göra annat som jag ville. Dessutom var utbildningen väldigt bra och lärarna var helt fantastiska! De tröttnade aldrig på oss, utan stöttade oss hela tiden och var en förutsättning för att studierna gick bra. Lokalerna är också väldigt fina och bra: datasalarna, biblioteket och restaurangen, och all övrig personal är också mycket bra. En annan sak som jag uppskattade var att en del lärare kom från andra länder och kunde ge oss inblick i hur det fungerar där. Så var det också med de utbytesstudenter som vi pluggade ihop med – mycket berikande.

Finns det något med utbildningen som du skulle vilja förbättra?

– Det finns alltid sådant som kan bli bättre. Nu var det ju några år sedan jag slutade, så detta kanske redan är ändrat, men jag skulle vilja att det fanns fler specificerade valbara kurser på ett tidigt stadium i utbildningen, så att man kunde rikta in sig litegrand åt något särskilt håll. Och så tycker jag att alla borde lära sig presentationsteknik, för det ingår i många av de jobb vi sedan får.

Vad gjorde du direkt efter utbildningen?

– Först fick jag en projektanställning som systemägare på Gina Tricot, efter att ha kontaktat dem upprepade gånger och berättat hur gärna jag ville jobba hos dem. Då fick jag delta i att utveckla deras onlinebutik. Det var väldigt lärorikt att få arbeta i ett så stort företag, och en mycket bra merit att ha i sitt cv.

Vad gör du nu?

– Nu är jag anställd som projektledare på Rudholm & Haak AB, ett företag som levererar accessoarer till textil- och konfektionsindustrin runt om i världen. Jag arbetar som säljstöd och får kravhantera, dokumentera, anpassa systemet efter kundens behov samt även utbilda kunden. Jag trivs fantastiskt bra med allt: chef, kamrater, miljö och arbetsuppgifter.

Har du haft stor nytta av det du lärde dig på utbildningen?

– Ja, verkligen. Jag lärde mig det jag behövde för att börja jobba. Och de ämnen som jag läste och ännu inte har använt är också till nytta, eftersom de gör att jag har en god överblick och grundkunskaper inom så många områden. Då är det lättare att fördjupa kunskaperna vid behov.

Har du något råd att ge till den som funderar på att läsa till systemvetare?

– Om du vill arbeta med IT på flera sätt, eller om du är osäker på vilken inriktning inom IT du vill jobba med – bli systemvetare! Det är ett varierat och flexibelt yrke där man kan ha många olika arbetsuppgifter. Och så vill jag råda alla att plugga i Borås och bo här samtidigt!

 

Vill du också skapa din framtid i Borås? Läs mer på hb.se/utbildning 
Läs mer om Systemvetarutbildning här

Text och foto: Lena M Fredriksson