Huvudmeny
Stephanie Listerfelt

2017-03-09 07:22

Intensivvård är en bra mix för Stephanie


Efter ett antal år som sjuksköterska på akuten läste Stephanie Listerfelt specialistsjuksköterskeutbildningen inom intensivvård. Hon stortrivs med nya jobbet som handlar om kritiska medicinska tillstånd, avancerad teknik och basal omvårdnad.

Varför valde du att specialisera dig inom intensivvård?

– Jag hade arbetat i sex år på akutmottagningen vid Södra Älvsborgs sjukhus och ville göra något annat. Det som lockade mest var intensivvård, så jag sökte specialistutbildningen och kom in där. Jag ansökte också om att få en utbildningstjänst, alltså att arbetsgivaren betalar lön under utbildningen, och fick det också. Plus att jag fick börja jobba på intensivvårdsavdelningen direkt efter utbildningen.

Varför är intensivvård så lockande?

– För att det är mycket speciellt och intressant att möta så väldigt sjuka människor. Det är tekniskt och medicinskt avancerat, men samtidigt är den basala omvårdnaden av stor vikt: till exempel att tvätta patienterna och borsta tänderna på dem. Jag gillar den blandningen, och att jag här träffar samma patienter flera dagar i rad, vilket är annorlunda mot på akuten.

Vad gör du under en arbetsdag?

– Då har jag hand om en eller två patienter. Än så länge jobbar jag antingen dag- eller kvällspass. Egentligen ingår även nattpass i mitt arbete, men det får jag börja med när jag har lite mer erfarenhet. Jag går in till patienten, bildar mig en snabb uppfattning om patientens aktuella tillstånd. Sedan presenterar jag mig för patienten och ger lite orienterande information om tid och rum och vad som har hänt. Därefter deltar jag i omvårdnadsarbetet; hjälper patienten att tvätta sig och byter lakan och så. Det är rond tillsammans med läkaren och därefter görs en plan för dagen. Sedan följer jag den planen och ser till att undersökningar, mediciner, prover och sådant utförs. Det kan hända väldigt mycket oförutsett under en dag på intensiven, så vi får ta det timme för timme och följa upp förändringar och planera om vid behov.

Hur hanterar du det stora ansvaret?

– Visst kan jag tänka på att om jag gör fel så kan patienten dö, men det är högt i tak och bra kollegor här så det finns alltid någon att fråga och rådgöra med. Men det är skönt att det har gått några månader nu, så att jag är lite mer varm i kläderna och vet ännu mer vad jag håller på med. Det är en skön känsla när en patient som man inte har trott skulle överleva ändå blir bättre och får flyttas vidare till en vanlig vårdavdelning.

Hur var det att läsa specialistutbildningen vid Högskolan i Borås?

– Jag hade ju läst även grundutbildningen till sjuksköterska där och var väldigt nöjd med den. Det är mycket högt tempo på specialistutbildningen, men jag gillar det. Det var bra föreläsningar och utbildningen stämmer väl överens med vad jobbet, till exempel att vi använder samma terminologi och att jag är förberedd för att klara arbetet på en intensivvårdsavdelning.

Något som var särskilt svårt?

– Nja, men det måste få ta tid för de teoretiska kunskaperna att kopplas ihop med det praktiska arbetet, och det sker ju när man väl är ute och jobbar. Vi hade i och för sig vissa simuleringsövningar under utbildningen, och det är något som jag tycker man skulle kunna ha i ännu högre utsträckning. Kanske det blir så nu när KTC, kliniskt träningscenter, har byggts ut ännu mer på högskolan.

Har du några tips till den som funderar på att gå specialistsjuksköterskeutbildningen?

– Det är alltid bra med utbildning! På intensivvårdsutbildningen får du verkligen en medicinsk fördjupning och lär dig vad som händer vid olika akuta tillstånd och hur man kommer tillrätta med dem fysiologiskt och omvårdnadsmässigt. Det är en utbildning som är en investering och som du har nytta av vad du än jobbar med.

Vill du också skapa din framtid i Borås? Läs mer på hb.se/utbildning 
Läs mer om Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot intensivvård här

Text och foto: Lena M Fredriksson