Huvudmeny
Linnéa Siitari

2017-03-22 07:00

Linnéa tröttnar inte på yrket som bibliotekarie


Mötet med en stencool ungdomsbibliotekarie med snaggat hår, piercing och världens gladaste leende fick Linnéa Siitari att bestämma sig för vad hon ville bli – bibliotekarie. Hon var då 14 år.

Fast egentligen började intresset för bibliotek ännu tidigare.
– Jag har gått till biblioteket flera gånger i veckan sedan jag var liten tillsammans med min mamma, eller ensam. Jag trivs där, jag blir inspirerad och mår bra. Sedan blev jag vän med en ungdomsbibliotekarie. Hon höll i olika rollspelsevenemang och vi kunde stå och diskutera böcker i timmar! Jag ville bli som henne. Sedan 15 års ålder har jag arbetat och praktiserat på flera olika bibliotek, så jag vet vad arbetet går ut på. Det var det enda yrket jag kände att jag kunde tänka mig att göra på heltid utan att tröttna.

Varför valde du att studera på Bibliotekshögskolan?

– Dels för att jag redan bodde i Göteborg och inte ville flytta och Borås låg närmast till, men också för att jag hört av kollegor och bekanta att de gått på Bibliotekshögskolan.

Linnéa Siitari
Från: Älvdalen i Norra dalarna, men bor sedan 6 år tillbaka i Göteborg
Studerar: Bibliotekarie, 180 hp
Tidigare gjort: Gymnasiestudier och praktik på flera bibliotek 

Vad gör ni på utbildningen?

– Oj. Ja... läser vansinnigt mycket kurslitteratur och dricker kaffe! Nej, men mycket litteratur är det, dock ingen skönlitteratur, vilket många tror att utbildningen innehåller. Det är mycket forskning, teorier och begrepp. Vi lär oss hantera olika databaser, marknadsföra biblioteken, mycket egen forskning och litteraturförmedla genom olika verktyg.

Vad är det bästa med utbildningen?

– De valbara kurserna där man får möjlighet att vara kreativ och faktiskt rikta in sig på det man vill arbeta med senare. Jag som siktar på att bli ungdomsbibliotekarie har exempelvis läst en kurs om skolbibliotek och deras verksamhet. Just nu läser jag en kurs där vi ska förmedla litteratur genom att använda ett digitalt verktyg, till exempel en blogg, podd eller film. Jag och min kompis har valt att starta en Youtube-kanal! 


Är det någon kurs som du tycker är speciellt rolig och intressant?

– Alla de kurser där jag får möjlighet att arbeta praktiskt och vara kreativ. Jag tycker om att arbeta med och mot människor, för det är faktiskt vad yrket går ut på. Utbildningen har dock inte så många sådana kurser, men exempelvis ”Bibliotekens redskap och arbetsmetoder" är en kurs jag tycker är väldigt rolig, eftersom den tar upp mycket yrkesrelaterat och praktiskt arbete.

Var sitter du helst och pluggar?

– På ett café!

Vad tycker du om Borås?

– Grått och lite tråkigt, men jag älskar att det är en sådan kulturstad!

Vad gör du när du inte studerar?

– Jag arbetar. Dels har jag tjänst som receptionist på ett gym, dels står jag i bokhandeln på Landvetter flygplats. Jag är även fotograf och fotar mycket. Annars dricker jag kaffe, tränar och hänger med kompisar.

Hur ser dina framtidsplaner ut efter utbildningen? Vad gör du om fem år?

– Just nu har jag fast anställning på gymmet i ett år, sedan vill jag resa! Jag vill ut i världen, se och uppleva. Sedan kanske jag vill flytta, köpa lägenhet. Kanske starta eget företag. Kanske hitta ett bibliotek och få igång en fantastisk ungdomsverksamhet! Jag har ingen aning!

6 tips till nya studenter på bibliotekarieutbildningen.

1. När du är precis i början av en kurs och det känns som att du inte fattar någonting och att allt bara snurrar – slappna av! Jag lovar att du förstår vad du ska göra innan deadline.
2. Ingen förstår de akademiska orden i början, men det är okej. Ge det ett år och ditt ordförråd kommer bli mycket bredare!
3. Google is your friend! 
4. Du klarar dig utan den danska kurslitteraturen, jag lovar.
5. Köp en hel bunt kaffekuponger – det kommer att behövas!
6 Hitta det du tycker är roligt och det du brinner för. Väv in detta i dina uppgifter, det kommer göra det mycket roligare och det kommer att synas på resultatet.

 

Vill du också skapa din framtid i Borås? Läs mer på hb.se/utbildning 
Läs mer om Bibliotekarie här

Text: Solveig Klug
Foto: Alaa Alshakkour