Huvudmeny
Studenter på campus.

2017-03-30 13:00

Transparens ett måste för att undvika korruption


Den 6 april arrangerar Textilhögskolan tillsammans med Sustainable Apparel Coalition (SAC), en konferens för att lyfta frågan om transparens i textil- och modebranschen.

Jonas Larsson.– Det är väldigt viktigt att lyfta och beröra ämnet transparens. Att industrin är transparent, är en förutsättning för att det inte ska uppstå korruption. Så länge det finns korruption i industrin kommer man inom branschen inte att bry sig om hållbarhetsfrågor, säger Jonas Larsson, universitetslektor vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås, och en av projektledarna för konferensen.

”Transparency – The Must-Have Driver for Change” som anordnas den 6 april är en internationell konferens på temat transparens kring hållbarhetsfrågor. Konferensen vänder sig till både akademin och näringslivet.

– Dessa frågor går att applicera på all slags verksamhet, inte bara textil och mode. Så alla är välkomna.

Huvudtalaren och paneldeltagarna kommer både från industrin och från olika intresseorganisationer, och är utvalda för att visa olika dimensioner av hållbarhet. Representerat är också ett av de mest transparenta företaget i världen, nämligen Honest By, vars grundare Bruno Pieters är huvudtalare under konferensen.

– Honest By är ett praktiskt exempel på att det faktiskt går att vara transparent och fortfarande driva en framgångsrik verksamhet.

Att SAC anordnar en sådan här konferens tillsammans med en högskola är unikt.

– Anledningen till att vi kommer vara i Borås och på högskolan är för att det är neutral mark. Hade vi varit i ett annat sammanhang hade vi inte kunnat lyfta vilka frågor som helst. Om ett företag hade anordnat en sådan här konferens, hade de haft en agenda, för att på ett eller annat sätt framställa sig i bra dager, men här har vi ingen dold agenda, avslutar Jonas Larsson.

Läs mer

Läs mer om och anmäl dig till konferensen. 

Läs tidigare nyhet om konferensen.

Text: Annie Klasén
Foto: Ulrika Göransson
Porträttfoto: Henrik Bengtsson