Huvudmeny
Glödlampor med växter i

Våra projekt och aktiviteter

Hållbar student anordnar regelbundet nya projekt och aktiviteter där medlemmarna själva väljer vad de vill engagera sig i. 

Vissa projekt är långtgående och några medlemmar bildar då en mindre grupp som driver projektet vidare och håller kontakten med varandra. Projektgrupperna redogör sitt arbete under medlemsmötena för att hålla alla i föreningen uppdaterade. Andra projekt är aktiviteter som pågår under en kortare tid och sedan avslutas.

Avfall och sopsortering på högskolan

Vi undersöker hur sopsorteringen fungerar och påpekar brister i avfallshanteringen. Vi uppmuntrar till bättre kommunikation mellan studenter och avdelningen för avfallshanteringen genom att visar på var de behövs fler kärl, skyltar och beskrivningar. Om du som student har synpunkter så är du välkommen att lämna dem till miljoledningssystemet@hb.se

Caféer och restauranger på campus

Hållbar Student har ett samarbete med caféer och restauranger för att uppmärksamma ett mer hållbart tänk i verksamheten. Vi har belyst resursslöseriet med pappersmuggar och andra engångsartiklar. Vi önskar att café- och restaurangverksamheterna på campus har fler Fairtrade-produkter tillgängliga i sortimentet. Vi ser gärna att menyerna anpassas med fler klimatsmarta alternativ.

Intresserad av våra projekt?
Om du som student är intresserad av våra projekt är du varmt välkommen att kontakta oss med önskemål. Allra mest hoppas vi att du vill engagera dig och vara en del av vårt härliga gäng!

Energiförbrukning på högskolan

Studenter har påpekat att belysning är på under kvällar, vilket är något som Hållbar Student vill uppmärksamma. Vi har kontaktat de ansvariga och diskuterat fram en bättre lösning med till exempel automatisk släckning.

Fairtrade-ambassadörer

Ett flertal medlemmar i Hållbar Student har genomfört en utbildning för att bli Fairtrade-ambassadörer. Detta betyder att de kan föreläsa om vad Fairtrade-märkningen innebär - att ge bättre ekonomiska och arbetsmässiga villkor för odlare i länder med utbredd fattigdom.

Forskningscafé

En nystartat engagemang för Hållbar Student är att hjälpa till och anordna forskarcaféer tillsammans med andra studentorganisationer. Forskarcaféerna hösten 2016 kommer dessutom ha fokus på hållbar utveckling vilket vi tycker ska bli extra kul.

Kampanjer

Hållbar Student har utfört en kampanj för att uppmuntra studenter att fylla på sin termos istället för att använda pappersmuggar. Vi lyckades att diskutera fram ett lägre pris för te och kaffe vid användning av sin egen termos i caféerna på campus.

Under Fashion Revolution Day 2016 utförde Hållbar Student en flashmob. Vi ville göra folk uppmärksamma på arbetsförhållandena för textilarbetare i modeindustrin. Genom att prata med folk och be dem att titta på vart deras kläder är tillverkade skapade vi ett intresse för frågan.

Klimatveckan

Andra veckan i maj 2016 anordnades första upplagan av Klimatveckan på Högskolan i Borås. Under veckan belystes hur vi tar hand om vår jord på ett ansvarsfullt sätt. Därför ordnade vi följande aktiviteter:

  • Inspirationsföreläsning med Borås miljöhjälte
  • Information, tipspromenad och andra tävlingar med fokus på Fairtrade-märkningen
  • Food rescue smoothies med överbliven frukt och grönt från närliggande matbutiker
  • Klimatsmart meny hos lunchrestaurangen
  • Posterutställning angående klimatsmart mat

Kompetensutveckling i föreningen

Medlemmar erbjuds att medverka på föreläsningar, temadagar och utbildningar för att öka kompetensen inom gruppen. Vi tar till exempel deltagit i CSR seminarium, TEKOs kemikaliedag och Fairtrades ambassadörsutbildning.

Odling på campus

Ett projekt för att odla på innegården har påbörjats. Tanken med projektet är att skapa en grön mötesplats och en mer levande miljö för folk att vistas i. Vi odlar blommor, örter och grönsaker i pallkragar och krukor. Jord, växter och fröer är i stor utsträckning ekologiska. Inredning har köpts in på second hand så långt det var möjligt. Stadsodlingen kallas Urban Growing och är ett samarbete med hotell Scandic Plaza. Urban Growing invigdes i juni 2016.

Studiesociala frågor

Vi samarbetar med andra campusföreningar för att förbättra det studiesociala livet för studenter. Hållbar Student fokuserar på förbättra hållbarhetstänket på campus.

Team-building

Löpande har vi team-building aktiviteter inom gruppen för att stärka lagandan i gruppen. Vi har till exempel käkat middag, gått på afterwork, spelat minigolf, shuffle-board och hittat på massa andra roliga aktiviteter tillsammans.

Trycka t-shirts

För att inte belasta miljön och köpa nya profilkläder valde vi att inhandla t-shirts på second hand och screentrycka vår egen logga i Textilhögskolans färglabb. Vi använder tröjorna på våra events och gruppaktiviteter för att visa vilka vi är.

Utbildningsfrågor

Vi för diskussioner med högskolans hållbarhetskoordinatorer för att lyfta fram hur undervisningen kan förbättras med fokus på hållbarhet.

Workshops

För att lära oss mer om olika ämnen har vi anordnat workshops för medlemmarna. Bland annat har vi haft tre tillfällen med stadsodling. Där lärde vi oss om vilka växter som är lättodlade i statsmiljö och tittade på olika odlingsprojekt som pågår inom Borås stad.