Huvudmeny

Ekonomi

Det är inte alltid lätt att få pengarna att räcka när man är student.

Det bästa sättet att få en överblick över sin ekonomi är att göra en budget. På konsumentverkets hemsida finns tips och råd kring vad man kan tänka på när det gäller privatekonomin under studietiden. Där finns också möjlighet att fylla i konsumentverkets budgetkalkyl (extern länk).

På studenthälsan finns broschyren ”koll på pengarna” som innehåller råd och tips om din ekonomi.

Tänk på

Du kan bara få studiemedel under den tid du studerar. Det innebär att du inte får studiemedel under sommaruppehållet om du inte läser en sommarkurs. Du kan heller inte få ersättning från a-kassan om inte dina studier är helt avslutade. Du behöver alltså planera för hur du skall få inkomst under sommarmånaderna.  

Genom att arbeta extra under tiden du studerar kan du antingen dryga ut din inkomst eller minska ditt behov av att studielån. Det högsta belopp du får tjäna varje halvår utan att din rätt till studiemedel minskas kallas för fribelopp. Hit räknas även kapitalinkomster.
Tjänar du mer än fribeloppet minskas din rätt till studiemedel med högst 50 procent av den del som överstiger fribeloppet.

När man tar studielån får man inte utbetalning av samma summa varje månad, som när man får lön. Ibland dröjer det lång tid mellan utbetalningarna, till exempel vid sommaruppehållet. Då är det viktigt att fördela pengarna så att de räcker till nästa utbetalning.

Vill du veta vilka gränser som gäller för fribeloppet?
Du som har barn och studerar kan du få ett tilläggsbidrag, läs mer här csn.se (extern länk).
Läs mer om studiemedel på csn.se (extern länk).

Vill du prata med någon av oss om din ekonomi under studietiden är du välkommen att höra av dig och boka en tid. Skicka ett e-mail till kurator@hb.se