Sömn

Långvarig sömnbrist kan få svåra konsekvenser, som ett försämrat kunskapsminne och kognitiva problem. Går du till sängs med oro inför nästa dag, nervositet eller en överaktivitet, så störs med stor säkerhet djupsömnen. Oregelbundna levnadsvanor, alkohol, nikotin, läkemedel kan också störa djupsömnen eller medföra att du sover för få timmar.

Att sova dåligt någon natt gör inget, kroppen återhämtar sig snabbt. Men, många människor lider idag av långvariga sömnproblem som är kopplade till livssituationen och då kan det vara svårt att med ens ändra sömnen till det bättre. Om du vill försöka förändra dina sömnvanor kan du tänka på är att kroppen behöver ungefär två timmar för att trappa ner efter dagens aktiviteter, de innefattar både fysiska aktiviteter och tankar och arbete som rör studierna. Motion under eftermiddagen eller kvällen kan hjälpa till med nedvarvning och djupsömn, men motionera då inte senare än två timmar innan du ska lägga dig.  

Alkohol underlättar visserligen insomnandet, men gör att du vaknar tidigare och sedan inte kan somna om. Därför bör du undvika alkohol om du har sömnsvårigheter. Kaffe och svart te påverkar kroppen under flera timmar, ibland hela dygnet. Att dricka kaffe eller te under eftermiddagen eller kvällen kan göra att du får svårare att somna eller att du vaknar mitt i natten.

Att få in rutiner kring sänggående och bestämda tider för sömn hjälper din kropp att ställa in sig på att det är dags att varva ner och vila.  Att lägga sina sovtimmar till nattetid och inte sova under dagen ökar också chansen till en bättre sömn då kroppens sömnhormon frisätts av mörker. Tänk också på att ha det tyst, mörkt och svalt där du ska sova.

Att öva på avslappning eller mindfulness kan vara ett sätt att lära sig varva ner efter en intensiv dag. Mer om mindfulness.

Om du har frågor och vill ha hjälp med sömnproblem är du välkommen till oss på studenthälsan.