Huvudmeny

Sömn

Att sova gör gott. Under djupsömnen, som kommer i cykler då du sover, sänks produktionen av stresshormon och din kropp återhämtar sig.

Långvarig sömnbrist kan få svåra konsekvenser, som ett försämrat kunskapsminne och kognitiva problem. Går du till sängs med oro inför nästa dag, nervositet eller en överaktivitet, störs med stor säkerhet djupsömnsfunktionen. Djupsömnen kan också störas med oregelbundna levnadsvanor, alkohol, nikotin, läkemedel eller att du sover för få timmar.

Att sova dåligt någon natt gör inget, kroppen återhämtar sig snabbt. Många människor lider idag av långvariga sömnproblem kopplade till livssituationen och då kan det vara svårt att med ens ändra sömnen till det bättre. Vad du dock kan tänka på är att kroppen behöver ca 2 timmar för att trappa ner efter dagens aktiviteter, både fysiska aktiviteter och tankar och arbete som rör studierna. Motion inte senare än 2 timmar innan sänggående kan hjälpa till med nedvarvning och djupsömn. Alkohol bör undvikas då det underlättar insomnandet men gör att du vaknar tidigare och sedan inte kan somna om. Kaffe och te påverkar kroppen under flera timmar, ibland hela dygnet om du dricker många koppar kaffe under en dag. Tänk på att ha det tyst, mörkt och svalt där du ska sova. Att öva på avslappning kan vara ett bra sätt att lära sig varva ner efter en hektisk dag. Att lägga sina sovtimmar till nattetid och inte sova under dagen ökar också chansen till en bättre sömn då kroppens sömnhormon frisätts av mörker.  Att få in rutiner kring sänggående och bestämda tider för sömn hjälper din kropp att ställa in sig på att det är dags att varva ner och vila.

Om du har frågor och vill ha hjälp med sömnproblem är du välkommen till oss på studenthälsan.


1177.se (extern länk)