Huvudmeny
Viviana Hohenstein

2017-04-18 08:18

Viviana tar sig an nya utmaningar i Japan


Viviana Hohenstein läser sista terminen på textildesignutbildningen och har precis blivit erbjuden en tjänst på designavdelningen på Toyota Motor. Till hösten åker hon därför till Japan och stannar där i tre år, direkt efter sin kandidatexamen.

Den 2 mars kom en konsult från Toyota Motor till Textilhögskolan för att kolla på portfolios från studenter som läser textildesign för en eventuell tjänst hos företaget. När företaget har varit här tidigare år har de erbjudit studenterna praktik i 9 veckor under sommaren, som ibland har kunnat leda till en anställning. Den här gången skulle det istället visa sig att de skulle erbjuda ett 3 års kontrakt direkt. Konsulten reste runt för att handplocka kandidater på flera designskolor i världen, både från Europa och Amerika.

Syftet är att kandidaterna ska fungera som en ”eye opener” för de egna in-house designerna hos Toyota Motor. Den här gången erbjöd de tjänsten till vår student: Viviana Hohenstein.   

Presentation av portfolio

Det var frivilligt för alla studenter som läser textildesign både på kandidat- och masternivå att anmäla sig till presentationen. 4 studenter från kandidatprogramet och 3 studenter från masterprogramet valde att presentera sina portfolios. Presentationerna tog mellan 5-10 minuter vardera och skedde i enrum med konsulten. Men de som ville kunde ha Tonje Kristensen Johnstone, lärare på programmet, med i rummet.

– Vi var alla väldigt nervösa, och vi satt och väntade tillsammans. Jag var sist, jag var så himla nervös. Om man ville kunde man ha med sig Tonje, och det hade jag. Det tog bort en del av stressen att ha henne med, säger Viviana.

Vad visade du i din portfolio?

– I min portfolio valde jag att visa min bredd, både när det kommer till teknik och färger. Jag fokuserade på det jag tänkte skulle vara intressant för företaget. Jag ville visa att man kan hitta något nytt i något gammalt. Till min portfolio visade jag även prover, alla projekt hade sina egna prover så att han både kunde se och känna på de olika tygerna och materialen samtidigt som han kunde läsa om projektet. Efter presentationerna tog han med sig en digital portfolio från alla som hade varit med, berättar Viviana.

Hon fortsätter:

– Efter presentationerna åt vi på The Company tillsammans. Han ville även se oss i en social kontext, vilket var bra för då hade också vi chans att ställa frågor till honom.

Att flytta till Japan

Viviana börjar jobbet med en 1-års provanställning med start i september. Efter att hon tar sin kandidatexamen i vår kommer hon att ansöka om visum tillsammans med sitt examensbevis.

Hur känns det att ha blivit erbjuden platsen?

– Det känns helt otroligt. Jag trodde inte jag hade någon chans, eller klart jag hade en chans eftersom jag presenterade min portfolio, men jag trodde verkligen inte att det skulle hända, säger Viviana.

Hon fortsätter:

– Jag är lite nervös inför flytten, det kommer ju bli helt nytt. Jag är från Tyskland och har bott i Österrike och nu bor jag här i Sverige, men jag har aldrig bott utanför Europa. Det kommer bli väldigt spännande.

Vad kommer du att få göra på Toyota Motor?

– Jag vet inte riktigt, men jag kommer att vara på en designavdelning och arbeta med inredning. Jag pratade med henne som åkte senast och som nu har kommit hem igen, och hon berättade att hon hade varit på två avdelningar. Först hade hon varit på en avdelning under praktiken och sedan på en annan avdelning på ett dotterbolag under sin anställning, berättar Viviana.

Vad ser du fram emot?

– Att flytta! Det kommer bli en ny utmaning och jag behöver det. Det ska bli spännande att lära känna en ny kultur och att få jobba med det jag studerat i flera år.

Har utbildningen gjort dig redo?

– Ja jag tror det, jag hade praktik på ett designföretag i Tyskland och där kunde jag använda allt som jag lärt mig. Utbildningen har varit otroligt bra. Nu är jag väldigt sugen på japan. Det ska bli så himla roligt. Men jag tror att det kommer att realiseras först på flyget dit, att jag kommer flytta och börja jobba där. Det kommer att bli en stor utmaning. Men tänk. Att bli klar med sina studier och direkt få den här möjligheten!

De undervisande lärarna är väldigt stolta över att Viviana blev erbjuden tjänsten, Tonje Kristensen Johnstone berättar:

– Vi på textildesignutbildningen är oerhört stolta och glada för att Toyota Motor erbjöd Viviana en designtjänst på företaget. Textilhögskolan är en av få utvalda skolor i Europa de väljer att besöka, och detta är ett tydligt bevis på hur bra utbildningen är. Viviana är en stark kandidat som har den unika sammansättningen av designkompetens i kombination med textila tekniker.

Text och foto: Josefine Bjuvefors