Huvudmeny

2017-06-01 12:58

Textilhögskolans avslutning EXIT17 drog stor publik


Med två modevisningar och utställningar i olika form drog Textilhögskolans examensutställning EXIT17 fullt hus den 31 maj. Modedesignstudenterna kommer även att visa sina kollektioner på Stockholm Fashion Week i slutet av augusti och både mode- och textildesignstudenterna kommer i år att visa sina arbeten i London. Hållbarhet har varit ett genomgående tema.

På Textilhögskolans examensutställning EXIT17 den 31 maj presenterades examensarbeten från samtliga utbildningar. Arbetena visades upp i form av utställningar, mode- och filmvisningar. För Textildesignstudenterna var det vernissage. Utställningen visas på Textilmuseet till och med 18 juni.

Stipendier och bidrag:
Sparbanksstiftelsen Sjuhärads:

Årets examenskollektioner till Londons modevecka: 250 000
EXIT17 och New Designers: 150 000
Textilhögskolan Examensvisning 2017: 50 000
Gina Tricot:
Louise Linderoth för arbetet med kollektionen ”Have a seat”.
H&M:
Camilla Arnbert för arbetet med kollektionen ”Scattered print gathered form”.
Louise Linderoth för arbetet med kollektionen “Have a seat”.
Tove Berner-Wik för arbetet med kollektionen ”Let’s talk about perfection”.
Lindex:
Sofie Antonsson för arbetet med kollektionen ”Plastic fantastic”.
TEKO:
Agatha Ciechomska för arbetet ”Colour in loops”.
Camilla Arnbert för arbetet med kollektionen ”Scattered print gathered form”.
Tekoutbildningarnas stipendiefond:
Filippa Axelsson och Sofia Johansson för arbetet ”Dr. Dropp – Flourfria återimpregneringar”.
Västra Sveriges Tekoförenings stipendiefond:
Modedesign årskurs två

– Det känns väldigt bra. Det är fint att se allt uppsatt och att det hårda arbete vi lagt ner har gett resultat. Vi har gjort allt arbete själva, från att välja lokal till att ta fram konceptet för utställningen. Tanken var att presentera arbetena som en helhet och inte som enskilda verk. Vi ville också visa upp bredden och den tekniska kunskap som utbildningen ger, och förmedla vad vi kan och vad utbildningen kan leda till, säger Ida Andersson från Textildesign.

Inspirerande modevisning

Under dagen visades två fullsatta modevisningar där studenterna på bara några minuter vardera sammanfattade sina år på Textilhögskolan genom modellerna som skickligt visade upp kreationerna på catwalken. Den första av de två visningarna avslutades med att prestigefyllda stipendier delades ut.

Kreation av Sofie Antonsson. Foto: Peter HåkanssonKreation av Louise Linderoth. Foto: Peter Håkansson.

Populärvetenskaplig filmvisning av examensarbeten

Studenterna på masterprogrammet i textilteknik valde att presentera sina examensarbeten i form av korta filmer.

– Filmerna visar våra arbeten på ett populärvetenskapligt sätt. Tanken är att det ska vara lättare för folk att förstå vad de handlar om. Det är ett väldigt trevligt sätt att kommunicera forskning på, det kan säga så mycket mer, berättar Julia Aronsson, en av studenterna på masterprogrammet.

Andra metoder studenterna använde sig av för att presentera sina arbeten var korta presentationer som besökarna kunde sitta ned och lyssna till, posterutställningar där studenterna presentera sina arbeten, samt en presentation av en modebutik.

Framtidens modebutik. Foto: Suss Wilén

– Utställningen i år hade fokus på hållbarhet. Allt vi har här inne är vårt eget, det är våra egna kläder som hänger här. Allt är gammalt och återvunnet. Efter utställningen kommer vi att skänka alla textilier till välgörenhet, så utställningen fyller ett bra syfte, säger Viktoria Thålin från Butikschefsutbildningen.

H&M. Maria Olofsgård Jegeus, Camilla Arnbert, Tove Berner-Wik och Louise LinderothTEKO. Sofia-Li Molin, Camilla Arnbert, Agatha Ciechomska och Cecilia TallVästra Sveriges Tekoförenings stipendiefond. Lynn Tallvod och Bertil Sparv.

Gina Tricot. Anna Appelqvist och Louise Linderoth.Lindex. Emma Jagefeldt och Sofie Antonsson.

Text: Josefine Bjuvefors
Foto: Suss Wilén och Peter Håkansson