Huvudmeny

Malin Bobeck

Ordet mellanrum nämns tidigast i skrift 1725 ur boken Vätter av Daniel Tiselius:
”De dansande stå mitt framför varandra, omkring ett slags mellanrum.”

Det dansande paret bildar ett mellanrum med sina kroppar, ett mellanrum som förflyttas när de dansar. I mitt projekt har jag tolkat mellanrummet som ett utrymme som ger plats åt förflyttning. 

Movement in between

Movement in between är en rumsavdelare som även kan användas som vägghänge eller gardin. Den består av två lager transperent tyg vävt i tuskaft, mellan lagren sitter speglar i sydda fickor. Tyget är sedan plisserat lodrätt i raderna av spegelfickor. Framför tyget sitter ett tredimensionellt mönster av rundstickade ”glow in the dark”-snoddar. För att ge ett skirt intryck och för att reflektera ljuset så mycket som möjligt även i de textila delarna har rumsavdelaren fått en vit färgskala.

Rumsavdelaren släpper igenom, förflyttar, lagrar och förvarar ljus.

Släpper igenom ljus genom att vara transperent, för att kunna skärma av men ändå låta ljus komma igenom. Detta bildar även ett skuggmönster i det rum som är mörkare.

Förflyttar ljus genom reflektion, när ljuset träffar speglarna sprids ljuset och förflyttas ut i rummet. De veckade partierna i tyget får speglarna att reflektera åt olika håll och skapa större utbredning av ljuset.

Lagrar och förvarar ljus under en tid då det blir mörkt i rummet genom det tredimensionella mönstret av ”glow in the dark” snoddar. Mönstret dubblas i de reflekterande speglarna och bildar ett nytt mönster med avbrott, mellanrum, eftersom speglarna sitter en bit ifrån varandra. Speglarna gör också att ljuset snoddarna ger ifrån sig multipliceras.

Bild på tyg Bild på tyg Bild på tyg