Huvudmeny

Jubileumsdag för de textila utbildningarna

Vi firar att de textila utbildningarna fyller 151 år med utställningar, filmvisning och andra festligheter. Välkomna att fira med oss!


Under dagen kommer vi bland annat att visa två olika utställningar med historiskt material, det kommer att visas kortare filmer om Textilhögskolans historia, och det kommer finnas möjlighet att gå guidade turer och delta i workshops. På kvällen blir det konsert med Movits och food trucks på baksidan av Textile Fashion Center. 40 år + 151 år
7 september firar vi också att Högskolan i Borås fyller 40 år 2017. Firandet av de textila utbildningarna är en del av detta firande och på den här sidan syns endast den delen av programmet. Mer information om allt som händer under dagen finns här.

151 år

Hösten 1866 startade den allra första kursen i jacquardvävning i Borås. På mycket kort tid lades grunden till en unik konstvävnadsskola, Borås Tekniska Väfskola. Inspirationen hämtades från Europa, liksom vävstolarna som eleverna vävde på.

Den 7 september invigs en utställning på Textilmuseet där Väfskolan och vävutbildningen i Borås under de gångna åren står i fokus. Arkivmaterial, studentarbeten, tygprover och spännande historier kommer att visas, bland annat guldtyget till drottning Margaretas klänning, Birka-material och de första reproduktionerna av Tutanchamuns kläder. Utställningen visas 7-10 september.

Bakom utställningen står Åsa Haggren, universitetsadjunkt vid Textilhögskolan och Ingrid Moldin, handvävare och fd bibliotekarie vid Textilhögskolan.

Datum: 7 september
Tid: 13:00-22:00
Plats: Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3A, Borås

Program

12:00

Smart Textiles Showroom öppnar

13:00-14:30

Guidade turer av Textilhögskolan. De guidade turerna utgår från Textilhögskolans entré varje halvtimme.

15:00

Invigning av vävutställning – Textilmuseet
Utställning av Siri Derkert öppnar – Galleriet

15:00
Tårta – våning 1 och 2, Textile Fashion Center
I samband med invigningen av vävutställningen bjuds det på kaffe och tårta.

17:00

Kom och ladda för kvällens konsert med Movits! Foodtrucks och restauranger dukar upp mat och dryck på innergården och uppladdningen för konserten börjar.

19:00

Konsert med Movits!