Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

Josefine Landén

Josefine: Jag har alltid velat jobba med människor

Josefine Landén är hästtjejen med många järn i elden. Nu går hon sista terminen på programmet Organisations- och personalutvecklare i samhället (OPUS) och tycker att utbildningstiden har varit givande.

 – Jag har alltid velat jobba med människor. Innan utbildningen arbetade jag i butik. Jag vill kunna hjälpa människor med något som jag är riktigt bra på, säger Josefine.

Programmets inriktning med organisationsutveckling var också en avgörande faktor när hon bestämde sig för att söka utbildningen, liksom närheten till Borås som är hennes hemstad.

– Borås är en charmig stad i lagom storlek och med lagom mycket hets. Här finns också närheten till Göteborg om man vill ha storstadskänsla, förklarar Josefine.

Josefine Landén
Ålder: 25 år
Familj: Sambo
Bostadsort: Borås
Dold talang: Bra på att teckna

Mycket teori och lite praktik

Josefine är nästan färdig med studierna på OPUS-programmet och tycker idag att hon börjar få kläm på utbildningen. Hon berättar att utbildningen har fokus på organisationsutveckling och att studenterna får lära sig teorier om hur man förstår människor och kritiskt granskar organisationer.

 – Först nu kan säcken knytas samman, polletten har trillat ned och det börjar landa lite.

Anledningen till det är att det är en ganska teoritung utbildning, med få praktiska inslag. Hon berättar att det är mycket att läsa med en hel del självstudier. Den schemalagda undervisningen ligger på ungefär 1–2 föreläsningar per vecka och ett seminarium.

– Oftast har vi hemtentor, vi skriver rapporter och får reflektera över ett ämne. Huvudämnet är arbetsvetenskap som man får en kandidat i. Jag tror att man blir mer anställningsbar med denna inriktning, säger hon.

Josefine tycker inte att man ska oroa sig för att utbildningen är teoretisk. Det hon själv tyckt varit mest intressant i utbildningen var en kurs i ekonomistyrning, ett ämne hon aldrig hade trott skulle väcka ett sådant intresse.

– Slappna av och häng med. Det är det här mindsetet du behöver. Det praktiska kommer när du börjar jobba och det skiljer sig ändå åt mellan olika företag, säger hon och tar lönesystemen som exempel.

Det finns dock praktiska inslag i utbildningen för den som önskar. Programmet har valbara kurser där studenten kan genomföra 3–6 veckors praktik. Praktikplatsen får man i så fall söka själv. Josefine valde att utföra praktik på ett bemanningsföretag där hon redan hade kontakter, då hon arbetat extra där under studietiden. Efter praktiken har hon fått fortsatt extrajobb på bemanningsföretaget. För den som funderar på att söka en praktikplats under utbildningen är Josefines råd att välja en plats där du kan använda dig så mycket som möjligt av dina kunskaper från utbildningen.

Kombinerar studierna med en aktiv fritid

När Josefine inte studerar ägnar hon mycket tid till stallet och hästarna. Fyra timmar om dagen tar det att sköta om dem och att rida. Hon är också tävlingsryttare i hoppning.  Förutom ridningen har hon två extrajobb, ett på bemanningsföretaget och ett i en hästbutik där hon nu har varit i fem år. Trots att hästarna tillsammans med extrajobben tar mycket tid tycker Josefine att det går bra att kombinera studierna med fritiden, även om det förstås inte blir så mycket tid över till annat.

Arbetslivserfarenhet berikar studierna

Nu när examensdagen närmar sig har Josefine börjat kika på jobb. I framtiden när hon samlat på sig tillräckligt med erfarenhet skulle hon kunna tänka sig att starta ett eget konsultföretag, med till exempel arbetsmiljö som inriktning.

För den som har funderingar på att söka till OPUS-programmet tipsar Josefine om att det är en fördel att ha lite arbetslivserfarenhet i bagaget. Du kommer då att få ut så mycket mer av utbildningen. Men det viktigaste är att du är intresserad av människor, säger Josefine.

Text och foto: Turid Oom

2015-02-05

Sidansvarig : TUOO

Uppdaterad : 2017-11-30