Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

Emil Björkander

Nischad bibliotekarie i en bred bransch

Inom bibliotekarieyrket finns många potentiella arbetsgivare, det kan Emil Björkander intyga. Han studerade på bibliotekarieutbildningen i Borås 2008 – 2011. Sedan dess har han arbetet som bibliotekarie på advokatbyrå, hygienföretag och nu på sjukhus.

Nu jobbar du som medicinsk bibliotekarie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, vad innebär det? 
– Att arbeta som medicinsk bibliotekarie är nog att befinna sig någonstans i gränslandet mellan bibliotekarie och informationsspecialist. Till vardags utvärderar jag hälso- och sjukvårdsrapporter, genomför systematisk litteraturöversikt och bistår författare med bibliografisk information. Andra arbetsuppgifter är att handleda och undervisa sjukhusets personal i informationssökning.

Emil Björkander
Ålder:
38
Bor: Göteborg
Jobbar: Som medicinsk bibliotekarie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg
Familj: Två barn och sambo
Fritid: Att springa långt och vara utomhus
Gillar: Personer som bjuder på sig själva
Har: Miljöpanik 
Är bra på: Att inte ge upp
Vill göra: Bete mig bra
Vill inte göra: Bete mig illa
Vågar: Mycket mer än vad jag tror!

Hur har vägen till det här jobbet sett ut? 
– Via kontakter i utbildningen började jag arbeta som bibliotekarie på advokatfirman Vinge i Göteborg. Där träffade jag Ann-Christin Karlén Gramming, som även hon studerat till bibliotekarie på Bibliotekshögskolan. Hon blev min närmsta kollega och gav mig en enormt bra introduktion och coachning. Sedan rullade det på till SCA Hygiene Products där jag fick ett föräldravikariat som företagsbibliotekarie och nu har jag hamnat här inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det ena har lett till det andra och jag har haft tur som fått en så bra skolning inom yrket.

Alla dina erfarenheter inom branschen måste ju vara guld värt, berätta lite om det. 
– Som bibliotekarie är jag ju från början inte expert inom något av ämnena processrätt, nonwoven-produkter, blöjor eller tarmkirurgi, men man lär sig mycket med tiden! Det som går som en röd tråd genom alla tjänsterna är vikten av referenssamtalet. Det ger dig som bibliotekarie chans att få reda på så mycket som möjligt för att kunna genomföra en bra informationssökning – biblioteksanvändaren är ämnesexperten i det fallet. Att starta en sökning utan ett bra referenssamtal är många gånger som att famla i mörker. Även en god kunskap om databaser är väldigt viktigt.

Vad tyckte du om utbildningen på Bibliotekshögskolan, något speciellt som stack ut?
– Utbildningen är bred och ger en översikt av yrket men det finns också möjlighet att nischa sig genom valbara kurser. Jag tycker särskilt att kurserna inom informationssökning var bra. Lärarna Ingrid Johansson och Rolf Hasslöw är extremt uppdaterade och skickliga pedagoger, vilket gjorde att jag blev inspirerad att jobba med informationssökning.

Vad har du för tips till bibliotekariestudenter som är på väg ut i arbetslivet? 
– Låter klyschigt, men det är nog bra att skaffa sig kontakter redan i ett tidigt stadium. Flera av mina klasskamrater skapade goda kontakter via mentorskapsprogrammet som erbjöds. I förlängningen ledde vissa av dessa kontakter till arbeten.  

Text: Rebecca Lindholm
Bild: Privat
Publicerades i december 2015