Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

Kate tycker att distansstudier är en fantastisk möjlighet 

När alla CSN-pengar var förbrukade och det tidigare karriärvalet inte fungerat så bra bestämde Kate Visonj sig för att byta bana. Hon sökte in till bibliotekarieutbildningen på distans och älskar att kunna plugga hemma.

Kate VisonjVarför valde du att studera till bibliotekarie?

– Från början berodde det nog på min förkärlek till boken. Jag har sedan tidigare en examen i litteraturvetenskap, men så halkade jag in på journalistiken. Där trivdes jag inte särskilt bra. Jag började frilansa och hade olika extrajobb. Det gick upp för mig hur viktigt det är att ha ett meningsfullt arbete, inte bara för en själv, utan att det ska vara meningsfullt för andra. Och det finns en större mening med att arbeta på bibliotek, en öppen, läs- och kulturfrämjande institution med ett demokratiskt uppdrag. 

Varför valde du att studera på distans?

– Av den enkla anledningen att CSN-pengarna är förbrukade, så jag måste ha tid över för att kunna arbeta. Distansutbildningen är ju på halvfart. Jag måste dock säga att det är en fantastisk möjlighet att kunna studera på distans.

Vad tycker du om utbildningen?

– Än så länge har jag bara gått en termin av åtta, och den första terminen är väldigt övergripande. Jag tror att den ger en bra bild av vad som kommer senare under utbildningen. Men det ska bli skönt att få fördjupa sig lite mer framöver.

Vad gör ni på utbildningen?

– Utbildningen är, förutom vid två tillfällen per termin, helt uppbyggd på självstudier. Det finns inspelade föreläsningar, men annars är det näsan över en bok ensam på kammaren som gäller. Det ingår ingen praktik i utbildningen, men längre fram kommer vi att få skaffa oss en mentor, en av oss studenter utvald bibliotekarie som vi ska träffa några gånger per termin. Första terminen har innehållit lite av varje – allt från bokhistoria och källkritik på internet till en genomgång av hur man bedriver vetenskaplig forskning. Skolning i det mer praktiska biblioteksarbetet eller informationshanteringen, kommer senare.

Kate Visonj
Från: Skanör
Studerar: Bibliotekarieutbildning, startade vårterminen 2015
Tidigare gjort: Studier i bland annat litteraturvetenskap, jobbat som journalist.
Tips till blivande studenter: Försök ha kontakt med andra studiekamrater. Om man inte kan träffas fysiskt, så chatta eller ring varandra. Man lär sig så mycket mer när man diskuterar kurslitteraturen än om man bara läser den. 

Hur fungerar det att plugga på distans? Träffas ni studenter något under utbildningstiden?

– Utöver de två träffarna i Borås per termin, har jag på eget initiativ träffat en klasskompis och pluggat ihop. Vi har turen att bo rätt nära varandra, även om vi bor ute på landsbygden. Vi kände båda att det var väldigt viktigt att träffas och prata om våra studier, att få diskutera, lufta våra intryck och bara kunna fråga en annan människa som sitter i samma sits om hen har uppfattat saker och ting likadant som man själv gjort.

Vad tycker du om undervisningen?

– Undervisningen bedrivs via högskolans lärplattform. Där finns allt man behöver veta. Vi kan chatta med lärarna och med de andra studenterna. Lärare och ansvariga har varit väldigt tillgängliga och snabba med att svara på frågor och på att reda ut eventuella oklarheter.

Och om klassen?

– Klassen känns ganska homogen. Det är folk som redan haft en annan karriär och tänkt om. Men visst finns det yngre också.

Är det någon kurs du tycker särskilt bra om?

– Jag gillade första terminens sista kurs "Vetenskapligt tänkande" mycket, då den tog lite av ett metaperspektiv på vad det är vi håller på med på högskolan. Jag ser fram emot kurserna om kunskapsorganisation och professionell informationssökning.

Vad tänker du om framtiden efter examen?

– Enligt prognosen ser det okej ut för oss studenter som går ut 2019, så jag håller tummarna för att det inte ändras, och för att politikernas hjärnsläpp har släppt vid det laget så att det inte läggs ner fler biblioteksfilialer på landsbygden.

Vad jobbar du med om tio år?

– Jag jobbar förhoppningsvis på ett folkbibliotek, gärna med utåtriktad verksamhet som bokprat och läsfrämjande insatser, bestånd samt marknadsföring.

Hur fungerar vardagen under studietiden?

– Det svåraste, i ärlighetens namn, är att man sitter så mycket. Har man ett kontorsjobb så rör man på sig mer än man tror. När man pluggar är man liksom fast vid skrivbordet och datorn. Det gäller att planera sin tid och att planera in lite fysisk aktivitet. Annars älskar jag att plugga hemma!

Text: Solveig Klug
Foto: Privat

2015-09-30

Sidansvarig : Solveig Klug

Uppdaterad : 2017-11-30