Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

Sara Britta är IT-bibliotekarie

IT-bibliotekarien Sara Britta lär ut ny teknik

IT-bibliotekarien Sara Britta Jadelius får sin nyfikenhet stillad varje dag. Efter utbildningen på högskolan har hon fortsatt gå nischade kurser på distans för att vässa sin kompetens.

Första intrycket är att det är något som saknas. Här står en scen redo att användas, stora orangeröda läsfåtöljer och…en låda med lego? Nya bibliotekslabbet i Mölndal är inte den vanliga sortens bibliotek, och Sara Britta Jadelius är inte den vanligaste sortens bibliotekarie.
– Här är vår bokbytarhylla, säger Sara Britta Jadelius och pekar på en vit liten möbel.
Mig äger ingen, Blonde, En man som heter Ove, det är populära bladvändare som till skillnad mot de vanliga låneböckerna på kommunens stadsbibliotek faktiskt får lov att flytta hem till läsarnas bokhyllor för gott. Bara de ersätts av en annan titel.
Sara Britta med en ipadHyllraderna med böcker lyser alltså med sin frånvaro. Istället finns surfplattor och datorer med prenumeration på digitala tidskrifter, tillgång till layoutprogram och scanner. Ett stort café med smörgåsar, varm mat och bakverk. Tanken är att föreningar och verksamheter ska kunna ha olika aktiviteter i labbets lokaler, till exempel på scenen.

Slumpen avgjorde

Sara Britta Jadelius berättar att hon alltid gillat webben, men att det var mer en slump att hennes första tjänst, i Katrineholm, råkade bli IT-bibliotekarie. Hon har alltid hängt på bibblan själv, dragit hem kassar med böcker. Idag läser hon en bok varje eller varannan vecka.
Det bästa med jobbet är att det är så varierat, tycker hon. En dag kan innehålla allt ifrån att lägga upp nyheter på bibliotekets hemsida till att blogga om boktips och hjälpa låntagare hitta rätt.
– Det passar mig jättebra, både att pilla med weblayout och att hjälpa människor. Jag gör något som är bra, som behövs. Det hade varit tråkigt att ha ett jobb bara för jobbandet skull, säger Sara Britta Jadelius.
Det finns många olika inriktningar i yrket; media, barn- och ungdom eller universitetsbibliotekarie är några.

Namn: Sara Britta Jadelius
Ålder: 32
Bor: Göteborg
Gör: IT-bibliotekarie i Mölndal Utbildning: Bland annat ett år på sjukgymnastprogrammet, kurser i etnologi, litteraturvetenskap och en magisterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås. Samt ett gäng distanskurser.
På nattduksbordet: Jenny Diskis Allt jag inte vet om djur, den ska jag läsa i min bokcirkel med gamla kursare från Borås.

Bemötandet viktigt

Sara Britta Jadelius har en magisterexamen i Biblioteks- och informationsvetenskap, hon läste inriktningen mot individers och gruppers interaktion med bibliotek och informationssystem. Hon tycker att utbildningen gav ett bra förhållningssätt till information, med tyngd på en grundlig informationssökning och att hantera olika källor. 
– Bemötande togs också upp, och det är ju väldigt viktigt i jobbet. Det är ett serviceyrke, vi ska kunna svara på de frågor människor ställer och ge ett professionellt bemötande, säger Sara Britta Jadelius. 

Mer kurser

Sedan examen för fem år sedan har hon fortsatt läsa korta distanskurser vid sidan av jobbet. Digitala medier, teknik för digitala bibliotek, programmering för bibliotekarier och digitala referens- och katalogtjänster, för att nämna några.
– Det är lätt att se nyttan av dem, de är praktiska och snävt inriktade. Det går att synka de kurserna med jobbet väldigt bra, eftersom de ofta innehåller någon form av projektarbete, säger Sara Britta Jadelius.
I jobbet ingår också att sprida kunskap om att mejla, låna böcker på internet och använder sociala medier. Där har biblioteket en viktig roll att spela, säger Sara Britta Jadelius.
– Alla människor ska ha tillgång till information, och en stor del av den finns ju idag på internet. Det handlar om demokrati och att delta i samhället och debatten.

1 april 2014


Text: Lina Färm
Foto: Ciprian Gorga