Huvudmeny
Jonas Jensen

Idrotten blev Jonas väg till högskolestudier

Jonas Jensen planerar varje timme för att få ihop studier, jobb och familj, men det är det värt. Han läser till civilekonom för att kunna fortsätta göra det han brinner för – att driva företag.

Hur kommer det sig att du valde att läsa till civilekonom?

– Det är en lång historia. Jag har gjort mycket innan jag kom hit. Jag har jobbat med idrott på olika sätt, jag har bland annat haft ett eget märke och en kampsportsbutik, och jag har varit delägare i ett gym. I och med det fick jag intresse för företagande och ekonomi. När jag var på föräldraledighet började jag läsa böcker om marknadsföring och management och insåg att jag ville börja plugga igen. Jag ville ha en stabil, bred bas och då passade civilekonomprogrammet bra.

Jonas Jensen 
Från: Lerum 
Ålder: 39 
Studerar: Civilekonom 
Tidigare studier: Idrottsvetenskap samt olika kurser vid Göteborgs Universitet 
Arbetar som: Förbundskapten för det svenska landslaget i kickboxning, samt driver företag inom träning och kampsport  
Fritid: Familj

Vad har du valt för inriktning på utbildningen?

– Jag valde det som jag verkligen inte trodde att jag skulle välja – redovisning. De bästa kurserna under de första två åren handlade om det. Alla kurser har varit bra, men där lärde jag mig mest.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har jobbat mycket med idrott. Jag har haft tränaruppdrag, drivit företag, arbetat i föreningar, varit personlig tränare och hållit i olika utbildningar. När jag var tonåring ville jag satsa på idrotten, men jag ville samtidigt ha en backup och började därför studera med siktet inställt på en examen i journalistik. Men jag insåg att jag ägnade mycket tid åt träning och kost och bestämde mig därför för att läsa idrottsvetenskap i tre år, och sedan dess har jag jobbat med det.

Vad jobbar du med nu?

– Jag driver fortfarande företag inom träning, jag håller en del workshops på helgerna, och jag jobbar mycket med personlig träning. Jag blev nyligen förbundskapten för det svenska landslaget i kickboxning, och det är än så länge väldigt nytt. Landslaget tas ut efter SM 20 maj och fram till dess är det mest planering som gäller.

Hur förenar du arbetet med studierna?

– Det är en omställning, men det går att lägga upp tiden för att få balans. Det är många val varje dag om vilka timmar som ska läggas var. Tiden delas mellan familj, plugg och jobb. Jag måste hela tiden se över varenda del av dagen för att få tiden att räcka till. Men jag känner mig väldigt privilegierad som kan studera. Det är roligt att lära mig nya saker och att utvecklas. Jag blir lätt stressad om jag står och stampar på samma ställe.

Tror du att ditt arbete har hjälpt dig i dina studier?

– Det har nog hjälpt jättemycket. Jag har alltid haft många bollar i luften, många olika projekt. Det tror jag underlättar nu när jag studerar. Jag har aldrig haft fasta tider. Det nog tuffare att planera studierna för den som är van vid att jobba hela dagen och ha fritid på kvällen. Jag är van vid att jobba när jag kan, och om jag inte hinner plugga under veckan gör jag det på helgen.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det är mixen av alla ämnen. Utbildningen utgör en väldigt bra grund, eftersom du lär dig om alla inriktningar: redovisning, marknadsföring och management. Jag hade höga förväntningar innan jag kom hit, och utbildningen har levt upp till dessa. Alla kurser har varit bra, jag skulle inte vilja vara utan någon av dem. Om jag ska lägga tid på något så måste det vara bra, och det är det verkligen här. Alla kurser har gett mig någonting.

Vad har du för planer efter utbildningen?

– Jag vill fortsätta driva företag. Det är spännande, roligt och utmanande. Entreprenörskap är där jag har mitt hjärta, det är det jag brinner för.

Har du några tips till blivande studenter?

– Jag kan bara ge tips till de som är i en liknande situation som jag. Alla som pluggar är i så olika faser i livet. Jag trodde jag skulle vara den enda äldre, men det är fler än jag som pusslar med jobb, barn och plugg. Då gäller det att se över vad man lägger sin tid på, för att få saker att gå ihop, att tänka på vad som är viktigast och lägga tid på det.

Text och foto: Jessica Ågren

2017-05-15