Huvudmeny

Fler intervjuer

Läs intervjuerna och låt några studenter berätta om hur det är att plugga i Borås!

Bild på Irena Clara OrlovacIrena Clara Orlovac är en målmedveten 21- årig tjej från Jönköping som började plugga på Högskolan i Borås.

Varför valde du webbredaktörsprogrammet?

För att det verkade vara en kreativ och unik utbildning. Utbildningen var två år lång och det var lagom för mig. Jag gick IT- media i gymnasiet och var säker på vad jag ville jobba med senare i livet. Det jag behövde var en utbildning som webbredaktörsprogrammet för att stärka och utveckla mina kunskaper.

Varför blev det högskolan i Borås?

Det var den enda utbildning som passade mina kriterier, sedan ligger Borås närmast Jönköping som är min hemort vilket blev ett stort plus. Borås verkade vara en liten stad men ändå folkrik. Campus såg fint ut och både utbildningen och högskolan hade kvalitet.

Vad tyckte du om utbildningen?

Det var en jättebra utbildning och det har stärkt min gymnasieutbildning och gett mig en titel. Om jag fick önska skulle jag dock vilja ha ett påbyggande år i design.

Vad gör du om fem år?

Om fem år kommer jag förhoppningsvis att sitta på en tidning eller en reklambyrå i Jönköping och ansvara för deras webbplats, design och trycksaker. Jag kommer att vara företagets ansikte utåt. Jag vill inte bli begränsad, vill kunna framföra mina idéer och utveckla både företaget och mig själv.

Vem rekommenderar du att läsa denna utbildning?

Webbredaktörsprogrammet passar kreativa människor som kan jobba mycket på egen hand och utveckla sina idéer på så sätt. Det passar också drivna människor som kör en egen stil och sticker ut bland mängden. Branschen är hård och man måste vara unik.

Tips till studenter?

Plugga i tid och ta tag i skolarbeten direkt. Älta aldrig över en missad tenta eller komplettering, se det som en möjlighet till att lyckas bättre. Var inte rädd att ställa frågor under föreläsningar. V åra lärare är jättebra och professionella, de ser oss inte som elever utan som individer. De är inspirerande och man känner sig sedd av dem.

 

Jessica Johansson jobbade i England och i Sälen efter gymnasiet. Hon gick även folkhögskola i
ett år men pluggar nu sitt andra år på Högskolan i Borås.

Varför valde du civilekonomprogrammet?

För att det är en bred utbildning och man kan få jobb inom många områden.

Varför blev det Högskolan i Borås?

För att utbildningen hade nära anknytningar till näringslivet och Högskolan i Borås verkade vara en bra högskola.

Vad tycker du om utbildningen, några favoritkurser?

Jag går årskurs två nu och tycker jättebra om utbildningen. Marknadsföring och internationell affärsjuridik gav mig nyttig kunskap. Men man måste ha bra lärare för att kunna hålla oss studenter intresserade under föreläsningarna. Det är något som jag definitivt haft tur med. Våra lärare har både driv och är inspirerande. Inriktningen tredje året är något jag ser fram emot eftersom jag får välja mina egna kurser och forma min utbildning själv.

Vad gör du om fem år?

Jag hoppas att jag har ett jobb som jag trivs med, där jag hela tiden utmanas. Det är självklart idealet för de flesta att kunna utvecklas inom sina jobb. Jag vill inte vara fast i samma arbetsuppgifter utan att ha möjlighet till att byta. Jag vill helst ha någon anknytning till något kulturevenemang för jag är väldigt intresserad av kultur och teater.

Vem rekommenderar du att läsa till civilekonomprogrammet?

Denna utbildning är bra för dem som inte riktigt vet vad dem vill läsa eftersom utbildningen har en bred grund. Det är även bra för dem som vill starta eget företag men också för dem som redan har ett företag för vidare lärande.

Har du några bra tips till nya studenter?

Det är viktigt att hänga med från början för att kurserna brukar bygga på varandra, t.ex. kurserna statistik 1 och 2. Tänk på att plugga i tid och planera men att också ha ett socialt liv utanför studierna. Något jag gärna vill tipsa om är också att man ska ta chansen till utlandsstudier! Utlandsstudierna är något man inte bör missa, skolan ordnar det mesta och det är enkelt. Man kan även söka stipendium för att komma undan billigare gällande resekostnader. Av utlandsstudierna får du både erfarenhet samtidigt som du får en bra merit på CV:et. Du får lära dig ett nytt språk och lära känna en kultur och så vidgar du dina vyer.

 



Be the best you can be, lyder citatet som Zachariah Abulkheiralltid strävar mot. Efter att ha studerat i både Norrköping och Göteborg så hamnade han på Högskolan i Borås för att studera till civilekonom.

Berätta varför du valde civilekonomprogrammet?

Det var inte en självklarhet från början för mig. Jag läste på olika orter inom olika ämnen innan jag valde civilekonomprogrammet. Först flyttade jag till Norrköping och studerade till civilingenjör och sedan studerade jag biologi i Göteborg men det kändes inte rätt för mig. Efter ett tag började jag intressera mig för management. Det gav mig alternativ, en utmaning och själv har jag alltid varit en ledartyp.

Varför blev det Högskolan i Borås?

Det blev Borås för att Högskolan i Borås har höga meriter bland högskolor och universitet i Sverige och utbildningen passade mig. Jag bor i Kinna och det känns skönt att pendla mellan Kinna och Borås.

Vad tycker du om utbildningen? Vad har den gett dig såhär långt?

Många blir tveksamma under det första året då det är mycket grundinlärning vilket är svårt och ibland tråkigt. Vid val av inriktningar var det upp till oss själva att välja. Det var först då jag blev säker på min utbildning, den blev mer individuell. Våra lärare var underbara och de hjälpte mig mycket under min utbildning genom att de inspirerade och gav oss sina erfarenheter av arbetslivet och verkligheten. Jag hade en fantastisk utbildning, med många bra kurser men fallstudie kursen är något som jag har lagt på minnet. Det var ungefär som att göra en C-uppsats fastän det inte riktigt var det. Vi fick fria tyglar till att undersöka något vi tyckte var intressant. Något jag fick lära mig under den och andra kurser var att aldrig ta något för givet, att sanningar kommer och går och att det är viktigt att hela tiden ifrågasätta dessa.

Vad gör du om tio år?

Jag tar en dag i taget och planerar inte för långt fram för då kan man lätt bli besviken. Jag skulle inte vilja inbilla mig själv att vägen alltid är rak, för det är den sällan i livet. Allting handlar om ambitioner och lite tur när det gäller mitt framtida yrkesliv. Därför har jag svårt att svara på den frågan. Jag vet att inom ett år så kommer jag att vara klar med skolan och sedan får jag se vart vägen leder mig.

Vem rekommenderar du att läsa till civilekonomprogrammet?

Alla kan läsa till civilekonom. Det är en bred utbildning som kan passa vem som helst som vill lära sig mer om ledarskap, redovisning, marknadsföring och ekonomi.

Har du några bra tips till nya studenter?

Lägg ner tid på att lära dig grunderna och följ med från början. Utnyttja föreläsningar till att ställa frågor även om det är pinsamt. I början av utbildningen är alla rädda för att göra bort sig men det är fullt normalt att inte kunna förstå allting som läraren säger och därför ska du fråga vid minsta tveksamhet. Kom ihåg att utbildningen är till för dig och inte för någon annan.  Många tror att det bästa är att veta exakt vad man vill studera men jag tror det är bra att testa på olika utbildningar innan man hittar sin utbildning. Det handlar om att ta en risk, livet är sådant men man måste samtidigt vara realistisk och läsa något som öppnar dörrar.

Ett sista ord på vägen?

”Be the best you can be”. Det handlar om att sträva efter att bli det bästa du kan bli som medmänniska och yrkesman. Ställ dig frågan, är jag den bästa jag kan bli? Om svaret är nej, försök bli bättre.

 

MariaEfter 15 år ute i arbetslivet valde Maria Lindqvist att satsa på högskolestudier. Med erfarenhet från ett jobb där teknik och ekonomi blandas kändes det rätt att välja programmet Industriell ekonomi – affärsingenjör.

Varför valde du att studera industriell ekonomi – affärsingenjör?

Jag kände att det var dags för en förändring i arbetslivet då jag har arbetat i nästan 15 år. Och vintern 2008 drabbades företaget där jag arbetade av lågkonjunkturen. Jag började undersöka möjligheter att vidareutveckla mig själv. Eftersom jag under hela mitt arbetsliv har arbetat med teknik blandat med ekonomi så var Industriell ekonomi ett intressant utbildningsval.

Varför blev det Högskolan i Borås?

Jag är gift och har två barn och bor i Borås där familjen trivs väldigt bra, därför var Högskolan i ett självklart val. Det är nära och lätt att ta sig fram i centrum med cykel.

Vad tycker du om utbildningen? Några favoritkurser?

Utbildningen har i stort sett varit mycket bra. En favoritkurs är byggprojekt, där vi parallellt med studierna arbetar med ett företag. Vi får användning av de teoretiska byggstudierna och samtidigt även praktiskt se hur de löser uppgifter på arbetsplatsen vilket är väldigt givande.

Vad gör du om tio år?

Då arbetar jag på ett större företag med utveckling/forskning eller miljöarbete, där jag kan tillämpa mina kunskaper och erfarenheter och vidareutvecklas.

Vem rekommenderar du att läsa till affärsingenjör? 

Utbildningen kombinerar teknik och ekonomi vilket ger en bred bas när man kommer ut i arbetslivet. Denna kombination gör att man kan jobba som projektledare, inom till exempel industribranschen, eller som produktutvecklare.

Tips till nya studenter

När läraren säger till er att planera era studier så att ni hinner plugga till tentan, lyssna på dem! Då lär ni er för livet och inte för en fyratimmars tenta! Och glöm inte, skratta, ha roligt och ta vara på tiden, då går allt mycket lättare med studierna.

Text och foto: Solveig Klug


Med IT och ekonomi kommer man långt!

JohannaJoanna Nilsson fick, tack vare Dataekonomutbildningen och kontakter på Högskolan i Borås, chansen till ett spännande jobb och stora utmaningar på ett entreprenörsdrivet företag i Helsingborg. Där bor och arbetar hon nu.

Varför ville du bli Dataekonom?

Som gymnasieekonom (samhällsekonomisk linje) var valet till vidareutbildning på högskola/universitet självklart; Ekonomi. Det var också lika självklart att jag inte ville välja en civilekonomutbildning eftersom jag ansåg att man då blir ”en i mängden”. När jag började undersöka vilka andra typer av ekonomutbildningar det finns, hittade jag tre IT-ekonomutbildningar och fastnade direkt för den inriktningen, jag insåg att IT var stort och skulle bli ännu större. I jämförelsen mellan de tre utbildningarna var valet av Dataekonomutbildningen lätt.

Vad arbetar du med idag?

Jag arbetar som IT-ansvarig/CIO på Smart Safety i Helsingborg. Jobbet är väldigt lärorikt och innebär stora utmaningar, varierande arbetsuppgifter och spännande projekt. Eftersom arbetet är så varierande är det svårt att beskriva vad det innefattar, men exempelvis arbetar jag som projektledare, testledare, service level manager, konsultansvarig och chef. Detta innebär att jag, mer eller mindre, arbetar med samtliga delar från utbildningen med budgetansvar, ledarskap och IT-strategier bl.a.

Var ser du dig själv om 5 år?

Svårt att säga. Jag trivs bra med att arbeta med varierande arbetsuppgifter och får chansen att använda den kunskap jag har samlat på mig under mina tre år på Högskolan i Borås. Jag tror därför att mina arbetsuppgifter kommer vara desamma som de jag har idag, dock i mindre skala. Förhoppningsvis har jag barn om fem år och vill då ha mer tid för familjen, vilket innebär att jag inte kan ha lika ansvarsfullt och tidskrävande arbete som det jag har idag.

Vad har utbildningen betytt för dig?

Väldigt mycket. Den gav mig en introduktion till ett område jag tidigare inte kände till särskilt bra, IT. Jag är glad att jag upptäckte något annat än ekonomi eftersom jag nu inser att det är inom IT jag trivs allra bäst.

Varför ska man välja just Dataekonomutbildningen?

Det är ett val jag personligen är väldigt glad att jag gjorde och inser nu när jag är ute i arbetslivet att alla har nytta av IT-kunskap, oavsett yrkesroll. Framförallt IT och ekonomi är en oslagbar kombination och jag har nytta av min kompetens, inom båda områden, dagligen.