Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

David Malmsten

David är en webbredaktör med blick för detaljer

David Malmsten släppte de tunga mjölsäckarna och satte sig vid datorn. Ett år efter examen som webbredaktör delar han sin tid som anställd med egna projekt.

Steget från bagare till webbredaktör kan tyckas långt. Och visst, att layouta hemsidor under kontorstid är något helt annat än att gå upp klockan tre på natten. Men båda yrkena är kreativa, de handlar om färg och form.
För tre år sedan bestämde David Malmsten sig för att lämna det slitiga bagaryrket och göra något helt annat. Men vad? Det var inte helt självklart.
En kompis skulle plugga på högskolan och David hängde på. Innan utbildningen kunde han i princip ingenting om datorer. Samtidigt kände han sig lite gammal som 33-åring, skulle han verkligen börja om med ett nytt yrke?
David Malmsten– Jag hade inte pluggat på högskola innan och visste inte om det skulle vara något för mig. Jag kände från första kursen att det här var jättekul, säger David Malmsten över en kopp kaffe.

Viktigt med bredd

Nu har det snart gått ett år sedan examen, och på frågan vad i utbildningen som David haft nytta av, svarar han ”bredden”. Sökmotoroptimering bland annat, att se till att sajterna hamnar högt upp i sökresultaten när människor googlar, är något han använder sig av hela tiden.
Nyligen började David jobba halvtid som webbdesigner på Allautbildare.se, ett företag som driver en söktjänst för studentutbildningar och kompetensutveckling.
Som webbdesigner är det flera andra som har synpunkter på det han gör, en copywriter och art director, till exempel. I jobbet gäller det att hålla sig till en viss grafisk profil.
– Det är svårare än jag trodde, att inte sticka ut som jag vill utan vara kreativ inom vissa ramar.
Vid sidan av deltidsjobbet har David ett eget företag, Arkiverat. Två dagar i veckan jobbar han hemifrån med egna eller andras projekt, en perfekt kombination enligt honom själv. Just nu bygger han en sida för ett företag som säljer kaffemaskiner, och har fått lov att skapa något som sticker ut från konkurrenterna. Det blir grafiskt i svart och vitt, något David Malmsten verkligen gillar.

Namn: David Malmsten
Ålder: 35
Bor: Göteborg
Gör: Webbredaktör/webbdesigner. Driver egna företaget Arkiverat och jobbar halvtid på Allautbildare.se.
Utbildning: Webbredaktörsprogrammet på Högskolan i Borås, gick ut 2013.
På fritiden: Går gärna på konserter och ser dokumentärer.


Snabb utveckling

Jobbet är omväxlande, men för någon som beskriver sig som pedant är det roligast att koda. 
– Det är viktigt att vara noga när allt ska vara pixelperfekt, säger David och skojar om att han tänker lite för mycket på olikheter mellan olika webbläsare, hur text blir tjockare eller smalare i Firefox respektive Chrome.
Han följer twitterflöden från ”kungarna i Kalifornien”, som han skämtsamt kallar dem, för att uppdatera sig på nya sätt att koda. Den digitala utvecklingen går rasande fort, och det gäller att hänga med i nya arbetssätt för att över huvud taget fixa jobbet. Ibland snickrar han ihop egna program, för att till exempel hålla kolla på och räkna ihop hushållsutgifter.
– Att jag är så intresserad av det här, det hade jag aldrig trott för tre år sedan.

1 april 2014


Text: Lina Färm
Foto: Ciprian Gorga