Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

Emelie Johansson

Två ämnen i en utbildning perfekt för dataekonomen Emelie

Varför valde du att läsa till dataekonom?

– Jag har alltid varit intresserad av siffror och teknik. Jag lätt blir uttråkad om jag gör samma sak hela tiden och då kändes dataekonom som en utbildning för mig, eftersom den kombinerar två helt olika ämnen.

Varför blev det på Högskolan i Borås?

– Högskolan i Borås stod faktiskt inte överst på listan när jag sökte in, men när jag kom in där direkt så blev jag intresserad. Det som avgjorde att jag valde Borås var storleken på campus och att alla utbildningarna var samlade på ett ställe. Jag tyckte även att Borås kändes lagom som stad och det var inte allt för långt från min hemstad Halmstad och inte så långt från Göteborg.

Vad gör ni på utbildningen?

– Utbildning är indelad så att vi läser 50 procent ekonomi och 50 procent IT. Vi läser alltid två kurser parallellt. Sedan väljer vi inriktning för vår kandidatexamen inför år 3, då vi fokuserar på den inriktningen lite extra. Ekonomiinriktningen är antingen management, redovisning eller marknadsföring och IT-inriktningen kan vara programmering, systemlära, databasteknik eller liknande.

Vad tycker du är bäst med utbildningen?

– Det är de ämnen som vi läser nu i år 2. Nu känner att vi att vi får användning av de kurser som vi läste i år 1. Nu ser vi varför vi läste det vi gjorde och varför det är viktigt att lägga tid på alla moment, för det hade gjort kurserna i år 2 mycket enklare.

Emelie Johansson
Ålder: 27
Från: Halmstad
Tidigare gjort: Jobbat tio år inom restaurangbranschen. Au pair i USA i två år
Fritid: Aktiv inom Studentkåren i Borås. Är vice ordförande i studentkåren med utbildningsansvar, en post som jag är väldigt taggad för

Hur är det att plugga på Högskolan i Borås?

– Det är perfekt för mig för det är inte för stort här och det är inte så stora klasser. Vill man så kan man synas och vi har nära till föreläsarna för att kunna få hjälp om vi vill. Föreläsarna finns alltid där om vi har frågor. De vill att vi ska lyckas.

Har du någon favoritplats på högskolan att sitta och plugga på?

– Jag gillar att sitta antingen i biblioteket i den tysta läsesalen eller i ett grupprum eftersom jag gärna har tyst runt mig.

Vad tycker du om Borås?

– Borås är en jättebra stad med nära till allt. När jag flyttade hit i september 2013 så hamnade jag lite utanför staden och undrade väl lite vad gör jag här. Men efter en flytt i början på 2014 in till centrum kände jag att här har jag hittat rätt. Att staden är väldigt lik min hemstad gör det enklare. Det enda som hade gjort Borås till en tio-poängare hade ju varit om det varit närmare till havet.

Någon favoritplats i Borås?

– Vårens första fika på Viskans uteservering är väldigt svår att slå.

Tips till blivande studenter?

– Ta chansen och läs det här programmet, men se till att inte hamna efter i dina kurser och våga fråga om hjälp. Försök få tag på begagnad kurslitteratur, för många böcker är dyra eller välj att köpa dem i studentbokhandeln på campus. Vi är lyckligt lottade som fortfarande har en campusbokhandel som kan sälja litteraturen mycket billigare än internetsidorna. Ta chansen att engagera dig i studentkåren. Du kommer inte att ångra dig. Det kommer göra din tid på högskolan väldigt mycket roligare och väldigt mycket bättre på många plan. Det är även ett stort plus i CV:t i framtiden då många företag ser engagemang utanför skolan som ett stort plus.

Text: Solveig Klug
Foto: Suss Wilén

2015-05-29

Sidansvarig : Solveig Klug

Uppdaterad : 2017-11-30