Huvudmeny

Året i Shanghai var givande för Joseph och Simon

Tre examina och ett år i Kina – det är två av fördelarna med programmet Affärsinformatik med inriktning mot Internationell marknadsföring och IT (IMIT). Joseph Engelbrektsson och Simon Schoultz är två av de studenter som tillbringar det tredje läsåret på University of Shanghai for Technology and Science, i Shanghai.

Bild på Joseph Engelbrektsson och Simon Schoultz

Den första tiden var omtumlande konstaterar Joseph Engelbrektsson.
– Allt var nytt men överlag gick det mesta smidigt. Det var svårt att kommunicera, kineserna är generellt sett inte bra på engelska.
Simon Schoultz håller med och konstaterar att tempot var högt från början.
– Vi valde att kasta oss in i allt från början, det var kul att testa på allt det nya med staden, maten m.m. Sen tog det mycket tid att ordna med lägenhet och andra praktiska saker.
Något de blev medvetna om redan från början var att allt tar längre tid i Kina. Bara att skriva kontrakt på lägenheten tog flera timmar.
– Det är mycket pappersarbete, halva Shanghai har kopior på våra pass vid det här laget, berättar de båda.

Kina avgjorde när IT och ekonomi lockade

Både Simon och Joseph valde IMIT-utbildningen tack vare blandningen av ekonomi och IT, men ett års studier i Kina var också något som lockade. De rekommenderar också utbildningen till andra, men poängterar att man måste gilla IT också, inte bara ekonomi, då båda delarna har lika stort utrymme. 

Fakta
Programmet Affärsinformatik med inriktning mot Internationell marknadsföring och IT (IMIT) ges vid Högskolan i Borås. Det tredje året läser samtliga studenter i Kina. Det fyraåriga programmet ger tre examina:
Kandidatexamen med huvudområde informatik – inriktning marknadsföring och IT
Kandidatexamen med huvudområde företagsekonomi – inriktning marknadsföring och IT
Kinesisk examen: Degree of Bachelor of Management with a major in Information Management and Information System

– Jag tror året kommer att ge mycket, både rent personligt men också för det framtida CV:t. Det är väldigt kul att vara här, säger Simon, och Joseph håller med samtidigt som han poängterar betydelsen av att se andra delar av världen och utvecklas som person. Båda två är också nöjda med att det faktiskt är ett helt år, och inte bara en termin, som de ska vara iväg utomlands.
De är tolv IMIT-studenter som studerar i Shanghai, samtidigt som 10 studenter ur klassen är i den kinesiska staden Jinan, cirka 70 mil från Shanghai. Joseph och Simon berättar att IMIT-studenterna i Shanghai umgås mycket med varandra, och att de har kommit varandra närmare sen de lämnade Borås.
Studierna är ungefär som de var beredda på, även om kurserna, som har obligatorisk närvaro, är på en något lättare nivå än de hade förväntat sig. Inledningsvis läser de fyra kurser parallellt varav en är kinesiska.
– Vi har inte lektioner tillsammans med några kineser så vi umgås främst med varandra och andra internationella studenter, berättar Simon.
På campus är de främst när de har lektioner, men det finns också ett gym och en idrottshall där som alla studenter får använda gratis på vardagar, på helger kostar det några kronor att komma in.

Joseph och Simon trivs i Shanghai

Lättare med kinesisk hjälp

När Simon, Joseph och majoriteten av de andra studenterna först kom till Shanghai blev de mottagna på flygplatsen av representanter för USST. Därefter väntade några nätter i sovsalar på, och hotell strax utanför, campusområdet medan de letade lägenhet.
– Sovsalarna på campus var ingen höjdare, så vi letade oss snabbt därifrån. När vi kom till Shanghai fick vi allihop varsin ”buddy”, en kinesisk student som skulle hjälpa oss tillrätta. En av oss har fortfarande kontakt med sin ”buddy” så vi umgås lite med henne och hennes kompisar, de hjälpte oss också när vi letade lägenhet. Det är svårt att hitta något riktigt bra om man inte pratar kinesiska, så det är bra att ta hjälp av någon som kan kinesiska för att kunna förhandla kring lägenhetskontrakt och annat praktiskt.
Simon, Joseph och fyra av de andra IMIT-killarna har valt att bo nära norra campus där de just nu har alla sina lektioner. De har delat upp sig på två lägenheter i två grannhus, och alla har ett eget sovrum. Deras lägenheter skiljer sig dock åt en hel del. Den första ligger flera våningar upp, och är ljus och luftig – den andra ligger på markplan med galler för fönster och mörk inredning.
– Vi har bestämt att vi kommer att byta lägenhet efter halva tiden. Den som har bäst rum i nuvarande lägenheten kommer att få det sämsta rummet i den andra lägenheten och tvärtom, berättar Simon och Joseph.

Joseph och Simon upptäcker Shanghai

Fascinerande stad

Båda är nöjda med valet att plugga i Shanghai, och staden är de väldigt förtjusta i. För Simon var dock inte Shanghai en ny upplevelse, han bodde där under några år medan han studerade på gymnasiet.
– Allt finns i Shanghai, man måste bara veta var, säger Simon och Joseph fyller i:
– Vi gillar att ta oss ut på upptäcktsfärd, man får fråga runt och få tips på vart man ska ta sig och saker att se. Det är lätt att ta sig runt med både taxi och tunnelbana. Den främsta nackdelen med staden är väl att det är så mycket folk.
Det är billigt att leva i Shanghai, en lunch kan man äta ute för mellan 10-20 kronor.
– Men i början var det mycket utgifter, bland annat ska man betala deposition för lägenheten och några månaders hyra i förväg, förklarar Simon.
Hittills har de också hunnit med att besöka både Peking och Hangzhou, fler resor är också planerade.
– Vi har ett flera veckor långt lov mellan terminerna, vilket också sammanfaller med det kinesiska nyåret. Då planerar de flesta av oss att resa runt i Asien och upptäcka så mycket som möjligt.

Simon och Joseph gillar maten i Shanghai

Tips till framtida studenter

De tycker själva att de hade en ganska bra bild av att studera i Shanghai efter de presentationer etc. som de fick i Borås.
– När det gäller tips till andra studenter som ska åka utomlands, ja det är väl det vanliga att ha tålamod med en annan kultur, konstaterar Simon.
– Det är också bra att ha gått en kurs i kinesiska eller att ha läst kinesiska själv innan man åker hit, det gör allt enklare, tipsar Joseph. Jag hade läst två kurser kinesiska innan och det gör det enklare både i vardagen och när man ska studera språket här.

Text och bild: Johanna Avadahl