Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

Stella Wallin

Stella siktar på ett framtidsyrke 

”Det är konstigt att det inte är fler tjejer som väljer den här utbildningen. Det är inget som säger att den passar killar bättre”. Det säger Stella Wallin som kodar och bygger programvara på systemarkitekturutbildningen vid Högskolan i Borås. Om några månader väntar examen och med den en lovande karriär.

När Stella började kika på olika utbildningar var det viktigt för henne att välja ett yrke med goda möjligheter till jobb. Valet föll på systemarkitekturutbildningen vid Högskolan i Borås.

Stella Wallin
Ålder: 29
Från: Borås
Har: Precis ätit falafel
Vågar: Sjunga inför folk
Vill: Komma på en revolutionerande idé
Skrattar åt: Mina egna skämt

– Jag ville inte hamna i en så kallad ”kvinnofälla” med låg lön och deltidsarbete utan var på jakt efter ett arbete med hyfsad lön som kunde ge mig en chans att bidra till en jämnare könsfördelning inom något område. När jag insåg vilket stort behov det finns av systemutvecklare och systemarkitekter kändes valet ganska självklart, säger hon. 

Vad gör ni på utbildningen?
– Vi kodar och bygger programvara. Det kan handla om att utveckla webbsidor, spel och appar men vi lär oss även systemutvecklingsmetoder, alltså arbetssätt och till exempel design ur ett användbarhetsperspektiv. Utbildningen har även mer akademiska moment som uppsatsskrivning och forskningsmetoder med mera. Men fokus ligger på programmering och programutveckling.

Hur är det att programmera?
– Det är jättekul! På grundläggande nivå är det inte så svårt men ju mer du lär dig desto mer förstår du hur mycket mer det finns att lära. Vi har många labbar i mindre grupper där vi tillämpar det vi lärt oss vilket hjälper. För att bli riktigt duktig krävs intresse och tid, men så är det ju med allt.

Vad är det bästa med utbildningen?
– Det bästa är att jag har fått en bra grund att stå på. Jag kan komma ut och jobba med olika programmeringsspråk och jag kommer att kunna bygga på mina kunskaper ännu mer ute på arbetsmarknaden. Grunden är satt.

Det är många killar i din klass, varför tror du att det är så?
– Det är konstigt att det inte är fler tjejer som väljer den här utbildningen. Det är inget som säger att den passar killar bättre. Det beror väl på problematiska strukturer i samhället som att IT och teknik skulle vara något typiskt manligt. Jag hoppas att fler tjejer ska våga utbilda sig inom området.

I juni tar Stella examen från systemarkitekturutbildningen. Precis som många andra klasskompisar går hon redan på intervjuer för att få veta vad arbetsgivare har att erbjuda – ett tecken på att hon inte behöver oroa sig för framtiden.

Text: Rebecca Lindholm
Bild: Suss Wilén

Publicerades i februari 2016