Huvudmeny
Erik Hjert

Erik tycker att lärare är ett av de bästa jobb man kan ha

– Som lärare har man väldigt stort inflytande på sina elever. Det är därför det är ett så viktigt yrke, konstaterar Erik Hjert, som utbildar sig till grundlärare med inriktning förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3.

Vilken termin pluggar du just nu?

– Jag pluggar min fjärde termin och har alltså snart kommit halvvägs i utbildningen.

När och varför bestämde du dig för att du ville bli lärare?

– Jag har tidigare arbetat inom skolan på bl.a. fritids och som resurs i klasser. Tänkte länge och mycket över huruvida jag skulle välja läraryrket, men ju längre jag arbetade i skolan, ju säkrare blev jag. Tanken på att hjälpa och lära unga elever att nå långt i framtiden gillar jag och en stor del i varför jag bestämde mig för läraryrket är att det ofta är fruktansvärt roligt i skolan.

Varför är läraryrket betydelsefullt för dig?

– Som lärare ska man inte bara lära elever att läsa och skriva, utan också att bli goda medmänniskor. Det är viktigt för mig. Det enorma ansvaret som finns i läraryrket är också betydelsefullt. Som lärare har man väldigt stort inflytande på sina elever. Det är därför det är ett så viktigt yrke.

Varför valde du just Högskolan i Borås?

– Jag valde att studera i Borås därför att det var smidigt och nära för mig. Det tar 5 minuter för mig att promenera till högskolan och alla andra alternativ kändes därför otänkbara.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

– Mycket. Det bästa har varit praktiskt arbete i olika former. Workshops där man fått tillfälle att göra konkreta saker, och praktik på olika skolor. Dessa arbetsformer trivs jag med. När man stött på engagerade lärare trivs man också. Det har varit jättebra. Mina kurskamrater är också bra. Jag tycker om att ibland plugga tillsammans med andra och skolan blir överlag lättare om man har människor runt sig som man trivs med.

Är det något som inte blivit som du tänkt?

– Då skulle jag nog säga att studietakten har varit lägre än jag trott. I perioder har jag haft hur mycket som helst att göra, men överlag upplever jag att det är ganska lugnt. Ibland är ju det skönt, men det kan också vara ganska frustrerande.

Vad säger du om utbildningen när du pratar med vänner?

– Att den är bra, men att man ibland har för lite att göra med tanke på hur lång utbildningen faktiskt är. Jag säger också att jag trivs väldigt bra. Utbildningen är verklighetsförankrad och ger bred kunskap.

Har du något tips till den som funderar på att utbilda sig till lärare?

– Om man är intresserad av yrket och tror att det är rätt för en, ska man bara köra på. Jag har inte börjat jobba än, men jag vet ändå att det är ett av de bästa jobben man kan ha. Det är otroligt roligt att vara i kontakt med elever och jobbet är väldigt varierande och inspirerande.

Kombinerar du studier med jobb?

– Ja, jag jobbar så ofta jag kan på en skola i Borås. Då hoppar jag in och vikarierar.

Hur funkar det?

– Det funkar ofta bra. Jag tycker egentligen att jag jobbar för lite, men jobbet kräver ju ofta att man är ledig en hel dag för att vikariera för någon annan. Jag är ofta uppbokad ett par timmar eller en förmiddag, och skulle då vilja jobba resten av dagen. Det funkar inte alltid. Ett kvällsjobb hade varit det bästa.

Faktaruta:

Namn: Erik Hjert
Ålder: 25
Familj: Bor med min underbara sambo Evelina
Pluggar: Grundlärarprogrammet F-3
Bor: I Borås
Ville bli när jag var liten: brandman, astronaut eller fotbollsproffs.
Gör när plugget är slut: Springer, spelar med mitt band eller lagar mat.
Skrattar åt: Peter Apelgren
Gör mig ledsen: Sverigedemokrater
Vågar: Springa Göteborgsvarvet
Bästa TV-serie: The Sopranos
Lästips: The Historian