Huvudmeny
Karin Rundqvist

Karin fastnade för textila sensorer

Karin Rundqvist ville bredda sin förståelse för textilteknik och valde att fortsätta studera efter examen. I dag är hon doktorand i textil materialteknik med fokus på textila sensorer. 

Varför ville du studera en fortsättning efter grundutbildningen?
−Jag kände att jag ville få en djupare förståelse för textilteknik, eftersom textilingenjörsutbildningen på kandidatnivå är väldigt bred. Jag kände även att jag genom masterutbildningen skulle kunna få en större chans att få jobb.

 Vad var det bästa med utbildningen?
− Jag fick lära känna många olika människor från olika kulturer, vilket jag tyckte var väldigt roligt och väldigt lärorikt, eftersom vi samarbetade i olika projekt. Nu i efterhand tycker jag också att jag har nått en annan nivå för hur jag ska angripa en uppgift och även att jag har fått en ny dimension på mitt sätt att tänka.

Namn: Karin Rundqvist
Ålder: 26 år
Från: Kinnekulle, Götene
Gjort tidigare: Jag har alltid studerat. Men jag har även haft möjlighet att få jobba med Smart Textiles i ett år innan jag började som doktorand på Högskolan i Borås.

Vad tycker du om att plugga i Borås?
−Om det är textilutveckling man är intresserad av så är ju Borås "the place to be", här finns kopplingen mellan textilindustrin och forskningen.

Vad gör du i dag?
−Jag fastnade för Borås och nu är jag doktorand inom textil materialteknik med fokus på textila sensorer. Jag är med i ett samarbete mellan Sahlgrenska Academy, Acreo Swedish ICT AB, Swerea IVF och Textilhögskolan för att ta fram ett nytt sensorsystem för att kunna analysera rörelsemönster hos patienter som lider av sjukdomar som epilepsi, Parkinson och stroke, för att förbättra diagnostisering, utveckling och för att möjliggöra skräddarsydda behandlingar.

Vad är det bästa med att forska?
−Det är att man får vara med i utvecklingen, att man får en möjlighet att förbättra livet för andra.

Vad gör du om 10 år?
−Svårt att säga, men jag hoppas att jag fortfarande är nyfiken och får vara med att driva textil innovation framåt.

Text: Therese Rosenblad
Foto: Ida Lindström

12 februari 2015