Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

Textilhögskolan banade väg för jobb på H&M för Minna


Textilhögskolan var det första alternativet för Minna Wirten. Här skulle hon få de verktygen som behövdes för att nå sitt mål. Idag jobbar hon som inköpare på H&M.

Minna Wirten

Varför valde du att studera på Textilhögskolan?

– Det var det första alternativet om jag skulle studera i Sverige. Sedan var det skolans fina rykte och tillgången till en enormt fin maskinpark som lockade.

Du läste en utbildning med inriktning mot textil produktutveckling. Vad är det bästa med utbildningen?

– Jag tycker om att den fokuserar på entreprenörskap. Vi fick jobba med projekt i team, vilket jag har stor nytta av i mitt jobb idag då vi jobbar mycket i team på H&M. Under utbildningen fick vi lära oss kundförståelse, marknadsanalys och att kritiskt ifrågasätta produkten. Utbildningen gav mig grundliga kunskaper i materiallära, både i vävt och trikå.

Vad gjorde du efter examen?

– När jag var klar med mina studier kände jag mig verkligen nyfiken på arbetslivet. Jag sökte och fick en tjänst som inköpsassisten på H&M på huvudkontoret i Stockholm hösten 2012. Under 18 månader jobbade jag för ett baskoncept för Divided Girls. Sedan sökte jag mig vidare till herrsporten och där jobbade jag som assistent i ungefär nio månader innan jag fick erbjudande om att bli inköpare för herrsporten på Online, vilket är min nuvarande tjänst.

Varför blev det H&M för dig?

– Det har varit min drömarbetsplats i många år. Jag hade hört så mycket gott om företaget av bekanta som jobbat där – och så var jag själv en trogen kund. Mitt mål har hela tiden varit att jobba på ett stort företag där det finns möjligheter att utvecklas.

Minna Wirten
Utbildning: Textil produktutveckling med entreprenörs- och affärsinriktning, klar 2012
Jobbar som: Inköpare för Herrsporten Online på H&M i Stockholm

Vad fick du göra som inköpsassistent?

– Jag fick arbeta tillsammans med en erfaren inköpare och lära mig allt från hur man kan tänka strategiskt till kunskap om kvalitet och produktion. Som inköpsassistent jobbade jag med försäljningsanalys, provhantering, orderhantering och sortimentsuppbyggande. Jag fick lära mig sådan man visserligen kan läsa om i en lärobok men inte lär sig på riktigt förrän man får erfarenhet av det.

Varför valde du att rikta in dig mot inköp?

– Det kändes naturligt för mig eftersom det är en roll där du både får vara kreativ och skapa mode och driva försäljning och tillväxt. Det är något som sporrar tävlingsmänniskan i mig.

Vad gör du som inköpare?

– Jag är ansvarig för sortimentet på herrsporten som säljs online. Online som försäljningskanal växer och utvecklas hela tiden och möjligheterna känns ibland oändliga.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det är ett väldigt stimulerande jobb där jag tillsammans med mitt team får skapa det ultimata sortimentet för online-kunden. Jag gillar att optimera försäljning, arbeta strategiskt med timing och priser, men också det visuella som online innebär.

Vad tycker du om företaget som arbetsplats?

– H&M är ett företag som passar mig. Trots att det är ett stort och framgångsrikt, globalt företag finns det alltid rum för att ta egna initiativ till förbättringar. Det känns som att man driver det lilla företaget i det stora. Här har jag möjlighet att utvecklas inom det jag brinner för och det är en otroligt häftig känsla att resa runt i världen och se plagg som jag har utvecklat med mitt team i Stockholm.  Det känns lyxigt att veta att man kan söka sig vidare internt när det börjar kännas aktuellt. Jag lär mig nya saker hela tiden och jag är hungrig på att lära mig mer.


Text: Solveig Klug
Foto: Privat

Intervjun gjordes i oktober 2015.

Sidansvarig : Solveig Klug

Uppdaterad : 2017-11-30