Huvudmeny

Vi uppdaterar webbsidorna under Utbildning. Vi gör ny layout, ändrar strukturen och lägger till nya funktioner. Detta innebär att det kan upplevas rörigt under tiden som vi är inne och arbetar men vi hoppas att du har överseende med detta.

Har du frågor eller tankar om uppdateringen så är du välkommen att höra av dig till oss på Kommunikation via kommunikation@hb.se

Det kompletta kursutbudet för hösten 2018 kommer att visas på webben från och med vecka 8.

Nicklas: psykiatrivården ett spännande område att utforska

Efter grundutbildningen till sjuksköterska och flera års arbete inom den somatiska vården fick Nicklas Wing upp ögonen för psykiatrin. Nu läser han till specialistsjuksköterska med inriktning mot psykiatrisk vård.

– Jag började läsa på och upptäckte ett spännande och till stora delar outforskat område där jag tror att vi sjuksköterskor har mycket att bidra med utvecklingsmässigt.

Nicklas Wing
Ålder: 32
Från: Borås
Studerar: Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot psykiatrisk vård, 60 högskolepoäng, halvfart, distans.
Tidigare gjort: Sjuksköterskeutbildning i Lund, examen 2008, arbetat med hjärtsjukvård och socialpsykiatri.
Fritid: Den minskade drastiskt när jag och min fru fick vårt andra barn. Mest blir det häng med familj och vänner samt lite träning då och då.
Tips till blivande specialistsjuksköterskor: Om du är motiverad att studera till specialist, men din arbetsgivare inte möjliggör detta, se dig då om efter en ny arbetsgivare. Det gjorde jag, vilket nu innebär att jag studerar 50 procent och arbetar 50 procent med full lön.

Vad betyder det för dig att specialisera dig inom sjuksköterskeyrket?

– Det är en efterlängtad möjlighet att få lära mig mer om det jag är intresserad av och ett tydliggörande av min yrkesroll.

Varför valde du att studera specialistutbildningen på Högskolan i Borås?

– Det passar mig bäst då jag är bosatt i Borås, men också för att det kändes som ett fräscht upplägg där jag kan kombinera arbete och studier.

Vad gjorde du innan du började plugga på det nuvarande programmet?

– Jag har arbetat inom socialpsykiatrin här i Borås, men numera har jag min anställning på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning inom Västra Götalandsregionen. Tidigare har jag arbetat med hjärtsjukvård på sjukhuset i Lund.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Friheten att själv kunna planera studierna.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?

– Jag har bara gått en termin av fyra men so far, so good. Jag trodde att kraven skulle vara snäppet lägre, men är positivt överraskad över ambitionsnivån hos våra lärare. Det höjer kvaliteten i utbildningen.

Är det mycket praktik på utbildningen?

– Som jag förstår det så är det totalt fem veckors praktik på heltid, alternativt tio veckor på halvtid.

Vad förväntar du dig på praktiken?

– Jag utgår ifrån att den kommer att ge inblick i hur arbetet för en specialistsjuksköterska kan se ut. Samtidigt så hoppas jag att det kommer att ges gott om utrymme för handledning och reflektion tillsammans med min handledare.

Vad har du för mål på sikt?

– Att få vara aktiv i utvecklingen av den psykiatriska omvårdnaden. Ett område som jag personligen tycker känns extra intressant är hur vi i vården möter våra patienters andliga behov. Vi pratar ju ofta om människan som kropp, själ och ande men min erfarenhet är att vi i vården har lite svårt att förhålla oss till den sistnämnda delen. Så här finns det mycket att göra och i framtiden skulle jag kunna tänka mig att kombinera kliniskt arbete med forskning.

Text och foto: Solveig Klug

2016-02-11

Nicklas Wing.

Sidansvarig : Solveig Klug

Uppdaterad : 2017-12-02