Huvudmeny

10 april - Ämneslärare

Ellen Malcolm är 25 år, studerar till ämneslärare årskurs 7-9, från Borås

Bild på Ellen Malcolm

Det kan låta klichéartat, men det är verkligen väldigt få som är 100% säkra på vad de vill göra när de blir ”vuxna”.

Vad är det bästa med att plugga till ämneslärare?

– Det bästa skulle jag vilja påstå är att man verkligen får utlopp för sin kreativa ådra, vilket jag tycker är en ganska oväntad och okänd del av läraryrket. Dessutom är eleverna i högstadiet underbara på många sätt och vis, de har verkligen ett oförtjänt dåligt rykte. Jag arbetar därför aktivt med att tvätta bort den, ofta dåliga, stämpeln som läraryrket har. Det är ett otroligt varierat och viktigt jobb som har enormt bra framtidsutsikter.

Vad vill du säga till den som funderar på att börja plugga?

– Jag skulle nog säga: go for it! Testa i alla fall! Det kan låta klichéartat, men det är verkligen väldigt få som är 100% säkra på vad de vill göra när de blir ”vuxna”. Ta istället hjälp av exempelvis de kunniga studie- och yrkesvägledarna som vi har på Högskolan i Borås, de kommer inte kunna säga till dig om VAD du ska plugga, men de kan komma med tips och råd. Våga utnyttja den fantastiska resurs som de är! Dessutom kan man alltid göra om och göra rätt, inget är skrivet i sten

Nämn något du inte kände till om Högskolan i Borås innan du började studera som överraskat dig?

– Jag kände inte till det stödet som fanns tillgängligt i form av olika kurser och workshops i exempelvis akademiskt skrivande eller den, ofta nära, kontakten man har med kursansvarig. Ofta får man höra att man helt får klara sig själv när man pluggar på akademisk nivå, något som jag inte riktigt har upplevt. Jag kan inte tala för de andra programmen men på lärarutbildningarna får man ofta svar på frågor och hjälp av de ansvariga om man behöver det.