Huvudmeny

Emma Sjögren, bibliotekarieEmma Sjögren, bibliotekarie 

Sportjournalisten blir bibliotekarie

Trots sina planer på att bli sportjournalist så ångrar inte Emma Sjögren sitt val att läsa bibliotekarieprogrammet i Borås.

– Jag kände att det här var helt rätt!

Emma Sjögren studerar till bibliotekarie vid Högskolan i Borås, men det var inte alls vad hon tänkt sig ifrån början.

– Jag har hela mitt liv velat bli sportjournalist och sökte till journalisthögskolor samtidigt som jag sökte hit till Högskolan i Borås. När jag sedan blev antagen till bibliotekarieprogrammet kände jag att det var helt rätt och har verkligen inte ångrat mig.

Det blev alltså Borås och dåvarande Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan för 23-åringen från Malmö. Sitt stora intresse för sport, och framförallt fotboll, till trots, valde hon att gå en annan väg yrkesmässigt för att kunna kombinera två andra stora intressen.

– Jag kände till slut att sportjournalistiken idag har gått i en riktning som jag inte vill vara en del av, men jag gillar information. Nere i Malmö har jag också arbetat på förskola och gillar verkligen barn. När vi gick med barnen till biblioteket och såg hur glada och intresserade de var av att titta i böcker och vara i biblioteket kände jag att jag vill vara en del av det, säger Emma Sjögren.

Du går andra terminen av totalt sex, hur har utbildningen varit hittills?

– Den har varit bra. När man har läst ett tag tar man till sig sin kunskap på ett nytt sätt. Många nya dörrar har öppnats sen jag började här också. Det finns så mycket mer än att arbeta på ett folkbibliotek, det finns universitetsbibliotek, företagsbibliotek, man kan arbeta inom både privat och offentlig sektor och så vidare. Dessutom är ju Bibliotekshögskolan i Borås den ursprungliga bibliotekshögskolan och det ger tyngd till utbildningen.

Hur trivs du i Borås?

– Det är en mysig stad. Det regnar mycket men jag är van, jag har släktingar i England och dessutom varit på Irland i tre månader. Jag är från Malmö och där har vi närheten till Köpenhamn. Här finns närheten till Göteborg, med bra shoppingmöjligheter, samtidigt gillar jag all second hand som finns här i Borås. Studentlivet är också bra, jag gillar att engagera mig i kåren och vara med när det händer grejer. Dessutom har studentkåren fixat väldigt mycket studentrabatter, vilket såklart är bra för oss studenter. Borås är väl kanske ingen klassisk cykelstad, men det fungerar oftast ganska bra ändå, tycker jag.

Bibliotekarieyrket är nu i en ganska stor förändringsprocess, allt mer finns i digital form och mindre i fast form, till exempel böcker. Synd, tycker Emma Sjögren.

– Det kommer väl bli ännu mer så i framöver, tyvärr. Jag gillar att ha en bok i handen, jag vill inte läsa den framför datorn.

För Emma Sjögren är bibliotekarieyrket mer än bara information och böcker. Ett öppet bibliotek är en social och offentlig plats.

– Jag gillar att kunna vara där för människor. Personer som känner sig ensamma kan komma till biblioteket och ett leende kan få dem att kanske känna sig lite mindre ensamma.

Slutligen, vad gör du när du inte pluggar?

– Tränar, tittar på fotboll, umgås med vänner.

Text: Kristoffer Lidén

Foto: Anna Sigge