Huvudmeny

Systemvetarutbildning

Helena Tollén studerar till systemvetare vid Högskolan i Borås. Hon ser en framtid inom IT-projektledning.

Helena Tollén

 

Jag tilltalades av systemvetarutbildningen för att det är en bred utbildning som inte känns lika tekniskt inriktad som de andra utbildningarna inom området.

Vad gjorde du innan du började studera?

─ Då jag bestämde mig för att ansöka till högskolan och ta klivet in i studentlivet, arbetade jag som brevbärare på Bring Citymail i Lerums kommun. Jag började arbeta där hösten 2006 och trivdes i deras arbetsmiljö. Under våren 2012 fick jag anta rollen som coach. Detta förändrade min syn på ledarskap och bidrog positivt till min personliga utveckling.

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till systemvetare?

─ När jag började kolla upp och läsa om olika program som man kunde söka in till så förstod jag ganska snabbt att det är en djungel. Det finns så otroligt mycket att välja mellan, inte bara program utan högskolor också. Efter att ha läst information om massa olika program tyckte jag att systemvetarutbildningen tilltalade mig mest. Det är en ganska bred utbildning och den känns inte lika tekniskt inriktad som många andra utbildningar inom området.

Har du några råd till den som funderar på att välja systemvetarutbildningen?

─ Har man aldrig varit i kontakt med programmering innan, skulle jag rekommendera att man tittar närmare på de programmeringsspråk man kommer att läsa. Jag önskar att jag hade gjort det, och jag tror att det hade underlättat en hel del.

Hur är det att plugga på Högskolan i Borås?

─ Än så länge känns det väldigt bra. Byggnaden som vi mestadels håller till i är väldigt fin, de flesta lärare är jättehärliga och duktiga och klassen har en skön sammanhållning.

Vad gör du om 10 år?

─ Om 10 år arbetar jag inom det område jag är utbildad till att göra. Jag arbetar som systemanalytiker och/eller projektledare för olika systemutvecklingsprojekt.

Text: Anne Liljenbäck  Foto: Privat

Intervjun gjordes våren 2013.