Huvudmeny

Dataekonomutbildning

Madeleine Ryderheim kombinerar IT och ekonomi som business analyst och projektledare på CGI - ett stort, internationellt företag. Tidigare har hon läst dataekonomutbildningen på Högskolan i Borås.

Du får en bra bredd och förståelse för både business och IT.

Bild på Madeleine Åkesson

Varför utbildade du dig till dataekonom?

Jag var först intresserad av att studera ekonomi och sökte in till både civilekonom och dataekonom. Så kom jag in på dataekonomutbildningen och insåg ganska snart att det var det bästa som kunde hända. Jag var mycket mer intresserad av IT och projektledning än av ekonomi.

Vad var det bästa med utbildningen?

─ Den bästa kursen var systemutvecklingskursen, där vi fick arbeta mer "på riktigt". Ha olika roller och ta fram lösningen tillsammans. Blandningen ekonomi och IT var naturligtvis också bra, men för mig gav de IT-inriktade kurserna mer.

Har du några råd till den som funderar på att välja dataekonomutbildningen?

─ Det är en bra utbildning för dig som vill arbeta inom IT på något sätt. Du får en bra bredd och förståelse för både business och IT.

Hur var det att plugga i Borås?

Det är en bra stad att vara student i. Att vara engagerad i studentlivet är kul både inom festföreningar och kårföreningar. Jag var engagerad i båda på institutionen. Den mindre staden och det lilla campuset gör det trevligt att studera.

Vad gör du idag?

─ Idag arbetar jag som business analyst och projektledare på CGI.

Hur fick du arbetet?

─ Jag sökte jobbet direkt efter mitt magisterår och började genast i september.

Vad är det bästa med ditt jobb?

─ Mina kollegor är fantastiska och jag arbetar i ett bra team med väldigt duktiga människor. IT-branschen är en snabbt växande bransch, framtiden, skulle jag säga. Man får vara med om en massa roliga saker som ligger i framkant. Mitt företag är stort och internationellt, vilket ger möjlighet till många spännande uppdrag.

Vad gör du om 10 år?

─ Med tanke på hur mycket roligt som händer, vet jag inte vart jag befinner mig eller vad jag gör. Kanske IT-strateg på Hawaii.

Text: Anne Liljenbäck  Foto: Privat

Intervjun gjorde våren 2013.