Huvudmeny

Systemarkitekturutbildningen

Robin Dorbell studerar sitt sista år på systemarkitekturutbildningen och gör för närvarande sitt examensarbete. Han siktar på eget konsultbolag för mjukvarulösningar. 

Bild på Robin

Mycket i utbildningen är bra. Det jag först fastnade för var tempot. Har du ett intresse för datorer, är det svårt att hitta en bättre utbildning.

Vad gjorde du innan du började på Högskolan i Borås?

- Precis innan jag började studera jobbade jag på olika företag med mestadels lagerarbeten. Dessförinnan gick jag på Viskastrandsgymnasiet och där studerade jag informationsteknik.

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till systemarkitekt?

- Jag har alltid varit intresserad av datorer, informatik, spel och sådant. Att systemarkitekt då var ett av de mest eftertraktade yrkena på marknaden, gjorde det ännu mer intressant.

Vad är det bästa med utbildningen?

- Det vi lärde oss i gymnasiet under två kurser, var sådant vi betade av den första veckan i första programmeringskursen. Under det tredje året har vi en väldigt praktisk kurs med ett skarpt projekt. Under kursen får vi uppleva hur det är att jobba med det vi utbildar oss till. Vi har då även direktkontakt med företaget som gör beställningen. Den kursen är programmets absoluta höjdpunkt, och även fantastiskt rolig. En av våra lärare berättade att det är i den här kursen vi går från någon form av informatikstudent till systemarkitekt, och jag håller absolut med.

Har du några råd till den som funderar på att välja systemarkitekturutbildningen?

- Har du ett intresse för datorer, är det svårt att hitta något bättre. Det gäller dock att du tycker det är intressant, och faktiskt vill förstå. Det är inte alltid helt lätt att hänga med. Det hjälper att vara intresserad. Du behöver visserligen inga förkunskaper för att börja läsa utbildningen. Men jag kan tänka mig att det är bra om man i alla fall vet vad det handlar om innan man sätter igång. Det kan vara något så pass enkelt som HTML.

Vad gör du om 10 år?

Förhoppningsvis driver jag mitt eget företag, vilket kommer att vara ett konsultbolag som skapar mjukvarulösningar.

Text: Anne Liljenbäck 
Foto: Privat

Intervjun gjordes våren 2013.