Huvudmeny
Bild på Annica Boräng

Annica håller koll på kärnkraften

Efter många års varvande mellan jobb och studier inom olika områden ville Annica Borgäng söka sig till en tryggare tillvaro. Hon läste upp sig på tekniskt basår sökte sedan till högskoleteknikerutbildningen i energi- och processteknik på Campus Varberg. Idag jobbar hon som processoperatör på kärnkraftverket Ringhals.

Hur kommer det sig att du valde att studera till högskoletekniker i energi- och processteknik?

−Det verkade intressant och samtidigt ville jag läsa för att kunna få en tryggad anställning.

Vad gjorde du innan du började studera? 

−Jag har jobbat som butikssäljare klädbutik och fiskaffär, lagerarbetare och vårdbiträde.

Vad tycker du om utbildningen?

−Jag är väldigt nöjd. Den hade ett bra upplägg.

Var det lätt att få jobb efter utbildningen?

−Ja. Jag fick jobb direkt efter att jag blev klar med utbildningen 2010.

Vad tycker du om jobbet som processoperatör?

−Det är väldigt omväxlande och utvecklande. Det är både komplext och konkret. Vi rondar och ser till att anläggningen är driftklar. Vi utför periodiska tester av viktiga system och mycket mer. Jag är, tillsammans med de andra i mitt arbetsskift, ansvarig för att övervaka de tekniska systemen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för en processoperatör?

− Ett arbetspass börjar med en överlämning från skiftet före. Man går igenom vad som hänt och vad som behöver göras och om något ska testköras. Sedan går man rond i en till två timmar. Allt rapporteras via handdatorer och protokollförs.
Under de första åren på ringhals går man en internutbildning och lär sig olika system. Sedan kan man jobba inom områdena hjälpsystem, turbinanläggning, renshus, servicebyggnad och elbyggnad. Alltsammans styrs från kontrollrummet.

Annica Borgäng
Ålder: 36
Bor: Varberg
Studier: Gymnasiestudier inom hotell och restaurang, tekniskt basår, handel och affärsmannaskap, högskoletekniker i energi och processteknik.

Text: Solveig Klug
Foto: Campus Varberg/Mikael Göthage

2013