Huvudmeny

Hans gjorde en helvändning − blev energi- och processtekniker

Hans Grahn ville bryta med sitt gamla yrkesliv och tog sig en funderare på vad han egentligen var intresserad av. Då snubblade han rakt på utbildningen till högskoletekniker i energi- och processteknik.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till högskoletekniker i energi- och processteknik?

Hans Grahn - energi- och processteknik.

−Jag ville arbeta inom något helt annat än det jag hittills gjort, så jag tog mig en rejäl funderare på vad jag egentligen är intresserad av och tycker om att hålla på med. Eftersom jag var över fyrtio år ville jag inte studera för länge, jag tyckte två var lagom. Av en slump läste jag om utbildningen i energi- och processteknik och tyckte den verkade jätteintressant.

Vad tyckte du om utbildningen?

− Programmet ger bredd, vilket gör att man får en bra grund för olika områden i branschen.

Vad gjorde du innan studierna i energi- och processteknik?

Hans Grahn
Ålder: 49
Kommer från: Borås
Examen: Högskoleexamen i energi- och processteknik, 2010.
Jobbar som: Drifttekniker på Dalkia

−Jag har haft många olika yrken, främst inom grafiska branschen, men även som utbildare mot företag och som försäljare inom olika branscher.

En helt ny yrkesbana…

− Jo, det blev ett rejält lappkast i livet, men man måste våga för att vinna.

Hur fungerade det att hoppa på studierna igen efter många år ute i arbetslivet?

−Eftersom jag inte hade studerat sedan gymnasiet där jag läste naturkunskap, så ägnade jag ett par månader åt att friska upp mina matematikkunskaper på nätet. Det gjorde att det var lättare och roligare att hänga med på de kurserna där det var mycket matematik.

Några kurser som du tyckte speciellt mycket om?

−Där får jag nog säga mekanik/hållfasthetslära. Jag har alltid gillat fysik och den typen av problemlösning. Jag läste kursen hållfasthet som valfri kurs på Högskolan i Borås sista terminen.

Vad tyckte du om att plugga på Campus Varberg?

−Det är ett fint campus med vackert läge i Varbergs hamn och nära till centrum. Jag pendlade med tåg från Borås vilket fungerade perfekt. Stationen ligger intill skolan.

Hur gick det när du var klar med utbildningen?

−Jag gjorde min praktik på Borås Kraftvärmeverk och fick jobb där direkt efter utbildningen, och där jag fortfarande kvar som drifttekniker. Jag är anställd av Dalkia som är en stor leverantör av energi- och tekniktjänster i Europa. Borås Kraftvärmeverk ägs av Borås Energi som har köpt driften av oss på Dalkia. Dalkia har cirka 50 000 anställda i 35 länder, vilket gör att man har stora möjligheter som anställd att gå vidare i yrkeslivet.

Vad består dina arbetsuppgifter av?

−Under ledning av kontrollrummet ser driftteknikern i första hand till att produktionen hålls igång, gör enklare reparationer, justerar flöden och andra parametrar samt ronderar för att upptäcka fel i god tid med mera.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

−Dagen börjar med avlämning från skiftlaget som är klara med sitt skift. Där får vi reda på eventuella åtgärder eller annan viktig information som gäller för vårt skift. Sedan går vi till kontrollrummet och får mer detaljerad information om speciella åtaganden under skiftet. Under resten av skiftet görs rondering, av- och påställningar av maskiner och system, reparationer, kontroller med mera. Skiftet avslutas med avlämning till nästa skiftlag.

Har du några tips till blivande energi- och processtekniker?

−Ska du gå utbildningen så var förberedd på matematiken, det finns jättebra gratiskurser på nätet för att friska upp sina kunskaper. Plugga efter skolan varje dag, så du inte hamnar på efterkälken. Var inte rädd för att göra din praktik där du får en inblick i många områden, på Borås kraftvärmeverk t.ex. producerar vi värme, kyla och el, och vi har pannor för avfall, flis, bioolja, olja, gas, el. Detta ger en inblick i många områden. Om man dessutom blir anställd på ett sådant företag så får man många erfarenheter som är attraktiva på arbetsmarknaden.

Text: Solveig Klug
Foto: Privat

2013-03-14