Huvudmeny
Bild på Johan Albo

Maskiningenjörsutbildning ett självklart val för Johan

Varför har du valt att studera till maskiningenjör?

− Det var en tanke som dök upp redan efter gymnasiet. Då sökte jag och kom in men valde att tacka nej för att lumpen, jobb och tjäna egna pengar lockade mer. Jag har alltid brunnit för bilar, så valet att börja jobba som bilmekaniker var självklart. Efter sex år i branschen började suget efter att utbilda mig vidare att komma tillbaka. Maskiningenjör var det program som passade mig bäst. Det blir som en vidareutbildning på jobbet som bilmekaniker. Istället för att laga bilarna så kan jag vara med att utveckla dem och ta del av den absolut senaste tekniken. 

Varför valde du att studera i Borås?

− Jag ville studera på en skola där jag kände att man kunde få inflytande i sin utbildning. Man blir mer än bara en i mängden. Därför valde jag Borås. Det passar mig perfekt att vi inte är så många i varje klass. Då kan man ta lite större plats samt få en annan relation till sina lärare. Givetvis är det ju det ju också skönt att det går att pendla så bra från och till Göteborg där jag bor med min sambo.   

Vad tycker du om utbildningen?

− Nu har jag precis kommit halvvägs in i utbildningen. Utbildningen har varit kanon hittills. Svårighetsmässigt är det ungefär som förväntat. Möjligtvis kan jag tycka att det kunde vara några fler valbara kurser, så att man kunde få en lite mer skräddarsydd utbildning. 

Hur ser arbetsmarknaden ut för maskiningenjörer?

− Jag tror att det finns goda möjligheter till jobb efter utbildningen. Det var säkert tufft om man var klar och sökte jobb mitt i lågkonjunkturen. Men nu vänder det ju. Jag räknar med att komma ut på arbetsmarknaden i perfekt läge. Som jag förstått det så råder det brist på maskiningenjörer redan nu.

Vad vill du jobba med efter utbildningen?

− Jag vill jobba inom fordonsbranschen. Det är en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Om det handlar om personbilar, lastvagnar eller bussar det spelar mindre roll. Något som skulle vara roligt att jobba med är att utveckla tekniken till elbilar/hybrider. Det kommer nog vara det biltillverkarna kommer satsa på mest de kommande åren.

Vad gör du om tio år?

− Förhoppningsvis har jag ett jätteintressant och utvecklande jobb, helst inom fordonsbranschen. Det är svårt att veta precis, för det finns så himla många olika jobb som verkar jättespännande. Men tankarna om att äga och driva en eller flera bilverkstäder finns där i bakhuvudet. Vad det än blir är jag säker på att jag kommer att ha stor nytta av min utbildning.

Varför ska man bli maskiningenjör?

− Som maskiningenjör får man ta del av mycket i utvecklingen. Man sitter inte bara framför en dator hela dagen, utan får även ta del av den praktiska delen i utvecklingen. Som maskiningenjör har du fått en bred utbildning, så du slipper begränsa dig till ett enda yrkesval. Du kan jobba med allt från projektledning till att vara expert inom extrema maskinkonstruktioner.

Hur är Borås som studentstad?

− Jag har inte så jättebra koll på Borås i och med att jag pendlar till skolan från Göteborg. Men pratar jag med dem som är aktiva inom studentkåren så verkar det vara en grym studentstad. Sen är det ju roligt att skolan har ett så brett utbud av utbildningar. Det gör att man träffar mycket nya och spännande folk hela tiden.

Johan Albo

Kommer från: Göteborg
Utbildning: Maskiningenjör (började 2009)
Har tidigare läst: Teknisk linje på gymnasiet samt 2-årig utbildning till motor-data-it ingenjör på GTI (Göteborgs Tekniska Institut)
Har tidigare gjort: Jobbat som bilmekaniker/tekniker
Gör på fritiden: Kollar på motorsport och skruvar med bilar
Detta driver mig: Det tekniska intresset. Att alltid ha koll på det senaste
Tips till blivande studenter: Kämpa på och håll motivationen uppe då fixar man utbildningen. Hjälps åt!

Text och foto: Solveig Klug

2013-02-06