Huvudmeny

Sportdesign som drivkraft

– Jag hamnade på Craft på grund av mitt stora intresse för funktion, design och tekniska material. Dessutom har jag alltid gillat sport och träning, vilket är en stor fördel när man designar den här typen av produkter.

Åsa Sundberg.Idag designar Åsa Sundberg sportkläder för kategorierna Alpint, Midlayer och Sportswear. Förutom att rita kollektioner är hon även med på provningar och arbetar med trender och färger.

–När jag designar för Craft så arbetar jag mycket med att kollektionerna ska andas sport och funktion. Jag inspireras av allt från trender och tendenser i samhället till en runda i löpspåret där jag aktivt utövar en sport. Sedan applicerar jag inspirationen i min designprocess där skiss utvecklas till produkt.

Design och form har alltid varit ett stort intresse. Efter studier i modedesign föll valet så småningom på Textilhögskolan.

–Jag ville lära mig mer om material och print, och kände att en utbildning i textildesign var den rätta vägen att gå. Det som lockade mest var framförallt den industriella kopplingen. Att få omsätta mina idéer i den stora maskinparken.

Skiss av Åsa Sundberg - föreställer en fågel.Utbildningstiden var intensiv med bland annat ett utbyte till Chelsea College of Art and Design i London. Där inriktade hon sig mot print.

–Nu i efterhand är jag glad att jag valde textildesignutbildningen, och är övertygad om att jag hade gjort samma val idag. Förutom chansen till utbytesstudier fick jag en enorm materialkännedom. Jag kan säga mycket om ett tygs kvalitéer utan att ha siffror och tester framför mig. Dessutom fick jag bra koll på hur man skissar produkter och förbereder dem inför industriell produktion. Dessa kunskaper är ovärderliga i mitt nuvarande jobb.

Åsa Sundberg håller många dörrar öppna inför framtiden. Att utvecklas och ha ett kreativt arbete är hennes största mål. Idag finns det många arbetsplatser med bra karriärmöjligheter för textildesigners. Det viktigaste är bara att ha kvar sin inre drivkraft och att våga gå framåt.

Åsa Sundberg

Född år: 1985
Tidigare utbildning: Textil förberedande på Stenebyskolan samt Designprogrammet på Dragonskolan i Umeå.
Arbete: Designer på Craft
Råd: Lev din dröm

Text: Maria von Wachenfeldt

2013-02